Догори
Дати відгук

Як з’ясувати, чи в нормі у вас залізо

Рівень феритину може бути підвищений безвідносно до вмісту заліза, бо феритин є ще й запальним білком.

2 хв на прочитання18 Січня 2022, 07:30
Залізо Залізо
Поділитись:

Кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін розповідає про оптимальний рівень феритину в людському організмі. Він говорить, що показник норми — 40-100 нг/мл, якщо ж є підвищення С-реактивного білка, тоді 40-80.

Лікар пояснює, що рівень феритину вказує запас заліза в організмі. Часто у лабораторіях верхня межа коливається від 240 до 300-400 нг/мл, що говорить про явний надлишок заліза.

При запальних захворюваннях рівень феритину може бути сильно підвищений, безвідносно до справжнього вмісту заліза, оскільки феритин є ще й запальним білком. Тому важливо здавати ще й аналыз на ультрачутливий С-реактивний білок, щоб розрізнити ці ситуації.

Додатково ще можна здати аналіз на процент насичення трансферину: якщо він вищий за 45 %, тоді дійсно є помітний надлишок заліза (у нормі 30 %). Що вищий відсоток насичення трансферину, то вище кількість заліза, яке може відкладатися в тканинах, і вищий його надлишок. Оптимальне значення цього показника — близько 30 %.

Що робити? Андрій Біловешкін розповідає, на що слід звертати увагу в таких випадках.

  1. Моніторинг. Слідкуйте за рівнем заліза (феритин). Це допоможе виявити як дефіцит заліза, так і його надлишок. Є багато прихованого гемохроматозу, є генетична схильність до накопичення надлишку заліза.
  2. Препарати. При гемохроматозі використовуються препарати-хелатори заліза, але для умовно здорових людей не рекомендуються через їхні побічні ефекти.
  3. Харчування. Зменшити кількість м’яса, не приймати мультивітаміни з мінералами та «профілактично» препарати заліза. Збільшення кількості цільної рослинної їжі знижує всмоктування заліза, як і низка спецій, таких як куркумін, та чай і кава після м'яса.
  4. Донорство. Донорство для людей із високим феритином корисне.

«Крім плюсу в карму, донорство знижує ризик серцево-судинних захворювань, ризик раку, покращує метаболічні показники (глюкоза, глікований гемоглобін, ліпідний профіль та чутливість до інсуліну). Здача крові — це корисний стрес (гормезис)», — пояснює лікар.

Нагадаємо, залізо може прискорити старіння — науковці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.