Догори
Дати відгук

Якщо хліб улітку цвіте, це нормально – експерт

Особливо білий

2 хв на прочитання31 Липня 2020, 17:40
Поділитись:

Багато хто зі споживачів помітив, що останнім часом хліб почав цвісти, і грішити на харчових технологів.

В тому, що влітку хліб починає швидко цвісти, нема нічого дивного, говорить Ніна Кільдій, керівник відділу тестування Центру експертиз «Тест».

«Це не проблема тих дріжджів, які використовуються при виготовлення хліба, – сказала Ніна Кільдій у своєму коментарі GreenPost. – Для більшості сортів хліба при замішуванні тіста додаються дріжджі, але це не вони викликають плісняву».

Експерт говорить: пліснявіє більше білий хліб, особливо влітку, особливо запакований гарячим. Зерно не є стерильним, наголошує Ніна Кільдій. Тому коли з зерна мелють борошно, частина мікроорганізмів потрапляє в борошно. Та оскільки воно сухе, то мікроорганізми не розвиваються, не розмножуються.

Якщо хліб буде достатньо пропечений усередині   всі мікроорганізми загинуть. Якщо ж він трохи глевкий, вологий, то ця пліснява, яка потрапила з зерна (борошна), почне активно проростати за умови високої температури і за наявності вологи.

«Тому ця проблема дуже пов’язана з запакованим хлібом, який спекли і відразу починають фасувати, – говорить еспертка. – Через це утворюється конденсат, і тоді від цієї вологи просто чудово проростає пліснява будь-якого кольору – біла, чорна помаранчева, червона…»

Кільдій говорить, що проблема недостатньо пропеченого хліба і пакування його гарячим у полімерну плівку дуже поширена. Проте чорний хліб за класичними рецептами кисліший (там ще й часто використовується закваска з молочнокислих бактерій), і він менше до схильний до появи плісняви. А білий хліб улітку стає ще більш «проблемним».

Також ми розповідали, що від нас намагаються приховати виробники морозива.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Фото: Theenglishhome.co.uk
Самшит, тис і магія ножиць: як перетворити звичайний кущ на витвір мистецтва
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Acozykitchen.com
Простий рецепт закритої піци, що тане в роті: кальцоне
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Sky.com
Британська екологічна мрія розбилась об американський імпорт
2 хв на прочитанняВчора
Ядерна енергетика як альтернатива вугіллю: Франція оцінила потенціал Сербії
Ядерна енергетика може стати альтернативою вугіллю в Сербії
1 хв на прочитанняВчора
Директорку підрозділу Черкаської міськради підозрюють у розтраті понад 3,2 млн грн на закупівлі продуктових наборів
1 хв на прочитанняВчора
Невидима революція: як приховані прориви здешевили сонячну енергію на 99%
3 хв на прочитанняВчора
На Тузлівських лиманах затримано браконьєра: збитки державі оцінено в понад 7 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
9,4 тис. доларів за імпорт кави: до суду скеровано справу щодо групи, яка вимагала хабарі на митниці
1 хв на прочитанняВчора