Догори
Дати відгук

Які каші є найкориснішими, а які – найшкідливішими

Попри усі дифірамби, які співають вівсянці, ця каша може бути шкідливою.

5 хв на прочитання04 Травня 2022, 06:50
Поділитись:

Каша здавна вважалася необхідною стравою на столі, часто навіть замінювала хліб, до того ж, була єдиним стабільним джерелом всіх корисних речовин. Майже всі каші містять клітковину, яка виводить з організму шлаки і токсини. 

Варто знати, що не всі крупи однаково корисні для здоров’я. 

Гречана каша

Виводить з організму токсини, надлишковий холестерин і важкі метали. Вважається рекордсменкою серед інших круп за вмістом заліза, тому зміцнює кістки. Цю кашу лікарі рекомендують діабетикам, оскільки  гречка має невисокий глікемічний індекс – вплив їжі на рівень цукру в крові. 

У складі гречаної крупи є вітаміни А, Е і В, а також мікроелементи: калій, магній, цинк і фосфор.  Вона допомагає знизити артеріальний тиск, легко засвоюється організмом і зміцнює імунітет. 

Рисова каша

Рисова крупа дуже корисна, однак, якщо не є очищеною. Такий рис має бурий колір і містить необхідний людині набір вітамінів, мінералів і мікроелементів: цинк, магній, калій, кальцій і фосфор. А ось білий рис, яким заповнені прилавки, – це відшліфовані зерна бурого рису. Під час їх приготування багато корисних речовин втрачається. Такий рис легко засвоюється і дарує відчуття швидкого насичення, після якого знову швидко повертається голод. 

Водночас, рисова каша корисна людям, у яких є проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Тільки майте на увазі, що вона має закріплюючий ефект. 

Вівсяна каша

Крупа, яку всі дієтологи рекомендують їсти на сніданок. Вона містить багато клітковини, тому вимиває цукор з крові та виводить шлаки. У складі має калій, кальцій, магній, йод, фтор та інші корисні мікроелементи. Цей унікальний склад позитивно впливає на нервову систему та серцевий ритм. Також вівсянка нормалізує травний процес і необхідна тим, хто страждає на цукровий діабет або подагру, має захворювання печінки. Вівсянка на сніданок – це також гарантія здоров’я для волосся і нігтів і стабільної роботи щитовидної залози.

Попри усі дифірамби, які ми проспівали вівсянці вище, ця каша може бути шкідливою. Відбувається це у тому разі, якщо їсти вівсянку швидкого приготування. Такий продукт викликає стрибок цукру. Крім того, після вживання цієї вівсянки настає швидке насичення, проте незабаром знову виникає бажання поїсти. 

Пшоняна каша

Ця крупа практично не піддається обробці, тому містить неушкоджену клітковину. Рекомендована для регулярного вживання людям з цукровим діабетом і хворобами серцево-судинної системи. Має в складі корисні мінерали: мідь, магній, калій, марганець, залізо і корисні вуглеводи. Виводить з організму шлаки, токсини і важкі метали. Знижує рівень холестерину в крові, очищає судини. 

Одна з явних переваг пшоняної каші – високий вміст вітаміну D, який зміцнює волосся і нігті, а також допомагає боротися з авітамінозом.

Манна каша

Найбільш суперечлива крупа. У дитинстві багатьох з нас годували саме нею, аргументуючи це користю в плані набору ваги. Манка висококалорійна, тому з її допомогою дійсно можна додати кілька кілограмів. До того ж, її можна їсти навіть при ротавірусній інфекції або отруєнні, особливо, якщо зварити на воді, а не на молоці. Позитивно впливає на стан волосся і нігтів, зміцнює імунітет і нервову систему. 

Водночас, вживати манку частіше двох разів на тиждень не варто. За частого вживання відбувається виведення кальцію, а це проблеми з кістками. Також у манки дуже високий глікемічний індекс. Через високий вміст крохмалю після вживання цієї каші різко збільшується рівень цукру в крові – це вкрай шкідливо для людей з цукровим діабетом. 

Кукурудзяна каша

Містить у собі залізо, натрій, фосфор, а також каротин, який дуже корисний для здоров’я очей. Кукурудзяна каша корисна при серцево-судинних захворюваннях. Виводить з організму токсини і покращує роботу нервової системи. Знижує газоутворення в крові й не створює бродіння в животі. Також кукурудзяна крупа підвищує імунні реакції організму.

Але якщо ви любитель мамалиги, дієтологи рекомендують не надто захоплюватися цією стравою, адже є ризик набрати зайву вагу.

Перлова і ячна каші

Різниця між перловою і ячною кашами в тому, що першу готують з тих же зерен ячменю, тільки попередньо оброблених. Дієтологи рекомендують ці два види крупи для тих, хто постійно бореться із зайвими кілограмами. 

Окрім того, перлова і ячна каші мають у своєму складі необхідні для організму вітаміни А і Е, групи B. Також містять лізин, що сприяє зниженню рівня жиру в сироватці крові, має противірусну дію і сприяє швидкому виробленню колагену, що позитивно впливає на стан шкіри. А ще в них є велика кількість корисних мікроелементів: кальцій, мідь, йод, багато селену, фосфору та заліза. 

До речі, у каші з ячменю найнижчий з усіх каш глікемічний індекс – це означає, що рівень цукру після її вживання підвищується дуже повільно. З цієї причини перловку рекомендують додати у меню за наявності цукрового діабету.

Нагадаємо,  відомий кухар розкрив ідеальний спосіб приготування картопляного пюре.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора