Термін зберігання овочів та фруктів залежить від температури, освітленості та рівня вологості. Деякі овочі, фрукти краще зберігати в холодильнику, інші категорично не можна зберігати за низьких температур.
Картоплю не можна зберігати в холодильнику. Під дією низьких температур крохмаль буде перетворюватися на цукор. Краща температура для зберігання картоплі – + 5-7 градусів в сухому темному місці. В ідеальних умовах зберігання, в дерев'яному ящику на балконі, термін її зберігання – до 6 місяців. Якщо температура повітря на балконі опускається нижче нуля, ящик слід укутати. Щоб картопля в мішку не почала проростати, покладіть туди яблуко.
Часник у холодильнику швидко втратить свої корисні якості та аромат. Комора, кухонна шафа або льох – найкращі місця для зберігання продукту. За кімнатної температури найкращий спосіб зберігання часнику – в мішечках, зшитих із щільної тканини. Термін зберігання – 2 місяці. Часник можна зберігати в солі. Мішечок з тканини зсередини потрібно натерти мокрою кухонною сіллю, або вимочити його в насиченому розчині солі й просушити. В цей мішечок потрібно скласти часник і не зав'язуючи прибрати його. Сама по собі сіль діє згубно на шкідників, не дає розмножуватися гнильним бактеріям і різним грибкам. Сіль прекрасно вбирає в себе зайву вологу з повітря.
Білокачанну і червонокачанну капусту можна зберігати в холодильнику. Термін зберігання – 2 тижні.
Моркву можна зберігати в холодильнику, окремо від інших овочів. Термін зберігання – 2 тижні. Моркву можна зберігати в дерев'яному або картонному ящику, пересипавши її піском або цибулевим лушпинням.
Цибулю можна зберігати як в кухонній шафі, так і в сітчастому мішку або панчосі. Порізану цибулю зберігатися в холодильнику не більше 4 днів. Термін зберігання цибулі – 2 місяці.
Буряк добре зберігається в холодильнику. Термін його придатності за низьких температур – до 3 тижнів. Також буряк можна зберігати біля балконних дверей у відкритих кульках або дерев'яних ящиках.
Помідори можна зберігати в холодильнику 5-12 днів залежно від сорту.
Для тривалого зберігання мандарин слід покласти фрукти в холодильник. Якщо зберігати довго мандарини не потрібно, залиште їх у поліетиленовому пакеті та зберігайте за кімнатної температури.
Свіжі абрикоси можна зберігати за кімнатної температури до 3-5 днів. За температури 0°C термін зберігання абрикосів збільшується до 2-3 тижнів.
Лимони потрібно зберігати в сухому, прохолодному місці за температури близько 6-7°C. Неушкоджені плоди загорнути в цигарковий папір, і в такому вигляді їх можна зберігати протягом 6 місяців
Апельсини не псуються в холодильнику кілька тижнів, практично не втрачаючи водночас своїх смакових якостей і вітамінів. Для тривалого зберігання рекомендується звернути апельсини в цигарковий папір і зберігати за температури близько 5°C, в таких умовах термін зберігання плодів збільшується до 3-4 місяців. Низькі температури згубні для апельсинів, а в сухих приміщеннях вони втрачають пружність.
За кімнатної температури сливи зберігаються 2-3 дні, за температури 0°C і відносно високої вологості 10 діб і більше.
Стиглі персики швидко псуються. За умов кімнатної температури їх можна зберігати не більше ніж тиждень. За температури 0°C залежно від сорту, а також ступеня зрілості персиків, термін зберігання збільшується від 2 тижнів до місяця.
Зберігати грона винограду слід за температури 0-2 °C. На дно дерев'яного ящика потрібно постелити чистий папір і укласти грона винограду в один шар на його дно..
За термінами достигання яблук розрізняють сорти: літні, осінні та зимові. Літні яблука швидко псуються, їх можна зберігати до 10 днів. Осінні сорти яблук достигають в кінці серпня – на початку вересня, зберігаються за кімнатної температурами протягом 2-4 місяців. Зимові сорти яблук досягають стигості в кінці вересня – жовтні. Термін зберігання зимових яблук до 7-8 місяців.
Зберігати яблука рекомендується в дерев'яних ящиках або плетених кошиках. Плоди середньої величини потрібно зберігати за температури близько 0°C. Великі яблука зберігаються за температури від 2 до 5 C. Дрібні яблука довго не зберігаються. Для тривалого зберігання яблук дно ящика або кошика вистилають щільним обгортковим папером. На цей папір потрібно висипати шар стружок, на них викладають яблука, загорнуті в тонкий промаслений папір, наступний шар в тому ж ящику аналогічний першому.
Банани слід зберігати окремо від інших фруктів, вони виділяють специфічний газ, який сприяє їх швидкому достиганню. Зберігати їх можна 2-5 днів за кімнатної температури або до 7 днів у холодильнику
За кімнатної температури твердий авокадо зберігається 4-7 днів, м'який краще зберігати в холодильнику 2-3 днів.
Ягоди краще до 3 днів зберігати в холодильнику, а потім їх краще заморозити