За словами дослідників з Університету Турку у Фінляндії, червоні та фіолетові фрукти та овочі, такі як чорниця та полуниця, містять пігменти, звані антоціанами, здатні допомогти запобігти діабету.
Пігменти можуть знизити ризик діабету, впливаючи на енергетичний обмін, кишкову мікробіоту та запалення. Ефект, що спостерігається у дослідженні, був ще більшим серед продуктів, що містять ацильований антоціановий барвник. Це, наприклад, фіолетова картопля, редиска, морква та червонокачанна капуста.
“Дослідження показали, що, крім зміни фізичних та хімічних властивостей, ацилювання впливає на те, як антоціани всмоктуються і метаболізуються”, – пояснили вчені.
Також баклажани містять вітаміни групи B, вітамін С, РР та каротин, а також такі необхідні організму мінеральні речовини, як калій, залізо, кальцій, магній, натрій та фосфор. Вітамін С, що міститься в баклажанах, захищає організм від інфекцій та застуд, вітаміни групи B зміцнюють нервову систему, сприяють боротьбі із безсонням та депресією.
Антоціан нісунін, яким багаті баклажани бореться з вільними радикалами, захищає клітини від окислення та пошкоджень, перешкоджає утворенню пухлин. Антоціани в баклажанах надають стінкам судин еластичність, знімають запалення та знижують ризик розвитку атеросклерозу.