Догори
Дати відгук

Яка температура найкраща для сну? Ось що радять експерти

Це пов'язано з внутрішньою терморегуляцією організму.

2 хв на прочитання08 Березня 2024, 21:47
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Для здорового сну дуже важливо перебувати в комфортному середовищі. Ідеально підтримувати температуру в спальному приміщенні близько 18,3 °C, плюс-мінус кілька градусів. Під час сну температура тіла знижується, і прохолодна, але не холодна кімната допоможе вам зануритися в сон і підтримувати його протягом всієї ночі. Про це розповідає Healthline.

Наука

Існують наукові причини, чому температура в приміщенні близько 18,3 °C є оптимальною для повноцінного нічного сну. Це пов'язано з внутрішньою терморегуляцією організму.

Внутрішня температура вашого тіла змінюється протягом 24 годин. Це називається циркадним ритмом. Ваше тіло починає втрачати тепло, коли ви лягаєте спати, і продовжує охолоджуватися, поки не досягне найнижчої точки на світанку — приблизно о 5 ранку.

Тіло охолоджується завдяки розширенню кровоносних судин у шкірі. Коли вночі температура починає знижуватися, ви можете помітити, що ваші руки та ноги спочатку стають теплішими. Це відбувається тому, що ваше тіло віддає тепло через них, аби знизити температуру тіла.

Якщо температура в місці, де ви спите, занадто висока або низька, це може вплинути на зниження внутрішньої температури тіла і призвести до порушення сну.

Одне з досліджень 2012 року показало, що температура в кімнаті, де ви спите, є одним із найважливіших факторів для досягнення якісного сну.

В іншому дослідженні Trusted Source було проаналізовано дані 765 000 респондентів і виявлено, що у більшості людей спостерігається порушення режиму сну в спекотні літні місяці, коли в спальному приміщенні може бути складніше підтримувати оптимальну температуру. Це може вплинути на здатність організму охолоджуватися вночі.

Занадто жарко або занадто холодно

Температура за межами комфортних умов для сну може по-різному впливати на загальний сон.

Занадто спекотно. Ви можете помітити, що спите неспокійно, коли температура в кімнаті вища за оптимальну температуру для сну. Цей неспокійний сон у спекотній кімнаті може бути спричинений зниженням рівня повільного сну або швидкого сну з швидкими рухами очей (REM).

Вологість, окрім спеки, також може спричиняти проблеми зі сном.

Занадто холодно. Дослідження 2012 року, проведене надійним джерелом, обстежило напівоголених учасників і виявило, що на їхній сон більше впливають холодні температури, ніж теплі. Однак ці учасники не мали ковдр або інших постільних речей, аби зігрітися.

Загалом, холод не вплине на цикл вашого сну, але він може ускладнити засинання та вплинути на інші аспекти вашого здоров'я. Якщо вам занадто холодно під час сну, ваш організм може змінити свою серцеву вегетативну реакцію.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора