Як жити довго: 3 простих антивікових продукти
Лікар вивчав "блакитні зони" – території із високою концентрацією довгожителів серед населення.
Деякі продукти з високим вмістом поліфенолів можуть захистити мітохондрії, що знаходяться всередині клітин організму людини та забезпечують їх енергією. Збереження функцій мітохондрій є важливим чинником, що впливає довголіття.
Такі продукти, як оливкова олія, ягоди і навіть сир є антивіковими за рахунок вмісту в них корисних для підтримки здоров'я елементів. Доктор медичних наук, кардіолог Стівен Гандрі розповів, у чому їхні переваги.
Оливкова олія
"Це сумно, якщо люди думають, що єдина мета їжі - наповнити рот оливковою олією", - жартує лікар Гандрі. Оливкова олія, за його словами, багата на поліфеноли, такі як олеуропеїн, лігнани і гідрокситірозол. Вона знижує рівень холестерину та кров'яний тиск.
А недавнє дослідження, опубліковане Journal of the American College of Cardiology, показало, що підвищення споживання оливкової олії, особливо замість інших жирів, може збільшити тривалість життя.
Ягоди
Щоб жити довго, рекомендується їсти ягоди, які теж багаті на поліфеноли. Чорниця, наприклад, містить антоціани, які підтримують здоров'я мозку та всього організму. Вчені навіть виявили зв'язок між антоціанами та здоровим старінням. Гранати включають еллагову кислоту, яка допомагає в обміні речовин і роботі мозку. Найбільше поліфенолів міститься в листі, плодах та насінні рослин, передає портал Mind Body Green.
Сир
Продукт, який несподіваним чином увійшов до топ-3 антивікових продуктів. Багато лікарів не вважають сир корисною їжею. Проте лікар Гандрі розповів, що існують певні види сиру, які треба їсти, щоб довго жити.
У процесі вивчення "блакитних зон" – територій із високою концентрацією довгожителів серед населення – він виявив цікавий зв'язок між довголіттям та наявністю кіз та овець. За його словами, ті, хто володіє цими тваринами та виробляє продукти з козячого та овечого молока, відрізняються вищою тривалістю життя. Він вважає, що сир, зроблений з молока кіз та овець, містить корисні сполуки, що позитивно впливають на мітохондрії.