Серце дуже вразливе до стресів, фізичних та емоційних перевантажень. Будь-яке емоційне збудження викликає викид різних гормонів в кров (гормони стресу, стероїдні гормони та ін.), які мобілізують жирні кислоти із жирової тканини, що веде до утворення ЛПНЩ та ЛПДНЩ (так званого «поганого» холестерину), гіперглікемії (зростання рівня цукру в крові), та підвищення згортання крові (підвищується ризик тромбозів, інсультів, інфарктів). Про це розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Вона пояснює, що негативні психоемоційні реакції, на відміну від позитивних, мають атерогенну дію, тобто стимулюють утворення та відкладання «бляшок» на внутрішній поверхні судин.
Пошкодження судин спричинюється курінням (цигарки, вейпи тощо), а також уживанням великої кількості алкоголю та кави (понад 6 чашок). Алкоголь сприяє підвищенню в крові вмісту ліпідів (жирів), а також викликає ураження печінки (стеатоз).
Гіподинамія сприяє порушенням ліпідного обміну (ожиріння, атеросклероз, запалення), в той час, як помірні фізичні навантаження мають протилежний ефект.
Найкраще, що ми можемо зробити, — це попередити і уникнути «поломок» серця та судин, нагадує дієтолог.
«Для того, щоб серце працювало, як годинник», Оксана Скиталінська рекомендує:
Вона розповідає, що оскільки серце не любить надмір насичених жирів, то навіть сметану, вершки, масло, жирні сири вживати в міру, не забуваючи, що це продукти концентровані;
Натомість серце любить ненасичені жири, особливо мононенасичений жир (оливкову олію), омега-3 жири (морська риба, 1-2 рази в тиждень, горіхи, насіння льону).
Проте сильно просолений осоледець та копчена скумбрія не принесуть користі, бо забагато солі та шкідливих сполук. А корисними горіхи будуть лише тоді, коли їх не занадто багато, особливо для тих, хто має зайву масу тіла.
Погано на серце впливає фруктоза («її продають у яскравих пакетиках в якості замінника цукру, а також додають у «здорові» солодощі, тому читайте етикетки»). Фруктоза підвищує вміст тригліцеридів в крові (прискорює атеросклероз швидкими темпами), сприяє підвищенню артеріального тиску, робить нечутливими клітини до інсуліну, підвищує вміст сечової кислоти. «Фруктоза із фруктів, якщо їх не їсти кілограмами, не шкідлива. Але все одно найкращий фрукт — це овоч. І навіть глюкоза, коли її забагато (всякі солодкі напої, тістечка тощо) спричинює утворення шкідливих продуктів, які ушкоджують серце та судини», — говорить дієтолог.
Вона виводить формулу харчування для здоров’я серця:
Б+К+Ж,
що означає, що під час основного прийому їжі на ній мають бути ТРИ важливі компоненти:
«І з цього набору продуктів вже комбінуєте сотні страв: салати, рагу, соте, запіканки», — радить Оксана Скиталінська.
Також ми розповідали про найкращі ліки від стресу: радить кардіолог.