Новорічний настрій при діабеті: чи варто вживати цитрусові
Які ж зимові свята без апельсинів та мандаринів.
Різдвяні свята у більшості асоціюються з цитрусовими фруктами: мандаринами, апельсинами, грейпфрутами. «Про Захід» радить діабетикам сміливо запасатися цими смаколиками, бо вони не тільки дарують святковий настрій, а й допомагають досягти компенсації цукрового діабету, коли рівень глікованого гемоглобіну < 7 %.
Цитрусові мають низку переваг для людей із цукровим діабетом.
Низький глікемічний індекс. ГІ апельсина — 45, грейпфрута — 25, мандарина — 30, тож ці фрукти повільно розщеплюються у шлунково-кишковому тракті. Відповідно цукор в крові підвищується поступово, що дозволяє людям із цукровим діабетом контролювати свій стан.
Високий вміст клітковини. Апельсини містять 4 г клітковини, а мандарини та грейпфрути — 2 г. Це 6-7 % добової потреби клітковини, яка необхідна організму для перероблення вуглеводів. Цитрусові фрукти знижують рівень холестерину та допомагають уникати різких стрибків цукру у крові. Тому пацієнтам з ЦД простіше досягти рівня глікованого гемоглобіну < 7%, а відтак компенсованого стану захворювання.
Вітаміни та антиоксиданти. Цитрусові містять більше ніж 90 % денної норми вітаміну С та забезпечують приблизно 10 % денної норми фолієвої кислоти — мінералу, який знижує рівень цукру в крові та покращує зір, що особливо необхідно діабетикам. Крім того, ці фрукти містять 6 % денної норми калію, який перешкоджає розвитку синдрому інсулінорезистентності — стану зниженої чутливості тканин організму до дії інсуліну. Також цитрусові покращують роботу серцево-судинної системи та допомагають уникнути важких ускладнень цукрового діабету — інсульту та інфаркту.
Також ми розповідали, який мед обрати при діабеті.