Догори
Дати відгук

Як влаштована польська система управління відходами: досвід для України

Країна вже зробила дуже важливі речі і заклала фундамент

2 хв на прочитання20 Травня 2024, 14:02
Польський досвід в управлінні відходами для України Польський досвід в управлінні відходами для України
Поділитись:

Польща понад два десятиліття активно розбудовує свою систему управління відходами. Це найближча до нас країна і територіально, і за менталітетом. Тому її досвід може бути особливо корисним для України. Про це йдеться у пресрелізі Міндовкілля. 

В Польщі щороку утворюється близько 13 млн тонн побутових відходів. Ставши у 1990-х на шлях євроінтеграції, поляки мали наблизити своє національне законодавство до європейського в питаннях, що, зокрема, стосуються відходів. Насамперед поляки провели інформаційну компанію серед населення, щоб пояснити чому важливо сортувати відходи й чому потрібно платити за їх утилізацію. Принцип “забруднювач платить” стосується і бізнесу, і громадян.

З введенням у 2003 році закону «Про дотримання чистоти і порядку» покладено край нелегальним сміттєзвалищам. Закон зобов’язав поляків сортувати відходи на 5 компонентів: папір, безбарвне та кольорове скло, метал та пластик, інші відходи, які не підлягають переробці у контейнери, розміщені біля будинків. Договір на вивезення відходів підписується з окремим ОСББ. У разі потрапляння у контейнер несортованого сміття водій машини заявить про порушення до відповідної інспекції. Як покарання будинок можуть зобов’язати заплатити за бак з несортованим сміттям більшу суму або взагалі переглянути щомісячні тарифи.

Попри те, що Польща поки не досягла показників з переробки, яких від неї очікує Євросоюз, країна вже зробила дуже важливі речі і заклала фундамент, на якому надалі система управління відходами зможе розвиватися швидкими темпами.

Детальніше про досвід Польщі з управління відходами читайте за посиланням ttps://bit.ly/4bqYlfi 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.