Догори
Дати відгук

Як відрізнити справжній біль у серці: радить кардіолог

Не все, що болить у грудній клітці, серце — є ще багато варіантів.

3 хв на прочитання29 Серпня 2021, 07:52
Поділитись:

Лікар-кардіолог Анна Солощенко розповіла, які органи й системи, крім серця, розташовані в грудній клітці і теж можуть імітувати серцевий біль. Це органи дихання (легені, трахея, бронхи) та травлення (стравохід і його вхід у шлунок), м’язи, ребра, різноманітні нерви, зокрема міжреберні, і, звичайно, грудний відділ хребта. Окрім того, між грудною та черевною порожнинами є м'язова перегородка — діафрагма. І з боку черевної порожнини до неї прилягають шлунок, селезінка, печінка з жовчним міхуром і підшлункова залоза, проблеми з якими теж часто можуть розцінюватися нами, як болі в грудній клітці або навіть в області серця (особливо це стосується шлунка і підшлункової залози, розташованих ліворуч).

Анна Солощенко розбирає найпоширеніші причини болю в грудній клітці.

1) Найчастіше болять хребет, нерви, що виходять або входять до хребетного каналу, ребра, міжреберні м'язи і міжреберні нерви. Каржіолог розповідає, що лікарі називають ці болі радикулярними. Їм притаманний зв'язок із глибоким диханням (посилюється на вдиху або при кашлі), положенням тіла (наприклад, більше болить на лівому боці) або окремих частин тіла (болить при підйомі лівої руки або відведенні її назад, наприклад). Характер болю частіше ниючий, колючий, часто пацієнти характеризують його як кіл наскрізь (болі в грудному відділі хребта) або по ходу якого-небудь ребра (міжреберна невралгія). Болить довго, іноді годинами або днями.

2) Болі, характерні для захворювань шлунково-кишкового тракту (шлунок, стравохід, підшлункова залоза). Болі зазвичай пов'язані з прийомом їжі або його відсутністю. «Голодні» болі, коли людина давно не їла, характерні для гастриту з підвищеною кислотністю або виразкової хвороби. Болі відразу після їди (або після певної їжі) — також для проблем, пов'язаних зі шлунком. Для виразкової хвороби дванадцятипалої кишки та проблем із підшлунковою залозою характерні болі через годину-дві після прийому їжі. Болі частіше пекучі.

3) Болі, пов'язані із захворюваннями органів дихання, можуть мати різну локалізацію і характер, але думати про них нам варто тоді, коли вони супроводжуються іншими характерними симптомами — кашлем, підвищенням температури тощо.

4) Власне болі, пов'язані з захворюванням серця. Найбільш типовими кардіологи вважають тиснучі болі за грудиною або в районі серця, які виникають під час фізичного навантаження (ходьба, біг, підйом по сходах), минають у спокої або відразу після прийому нітрогліцерину під язик (якщо пройшло через 20 хвилин, то не рахується). Також подібні болі можуть з'являтися при підвищенні тиску. Це не що інше, як стенокардія. Болі часто поширюються (іррадіюють) в ліву руку або обидві руки, шию, нижню щелепу або в міжлопаткову область.

«Болі при інфаркті (якщо він, на жаль, стався) можуть бути просто більш інтенсивним і сильним проявом стенокардії (якщо вона вже турбувала в минулому) або можуть мати інший характер і виникати вперше», — говорить кардіолог.

Також ми розповідали, що кардіолог радить, як пережити перепади тиску.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.