Догори
Дати відгук

Як та де українцям отримати безкоштовну допомогу при інсульті та інфаркті

Це необхідно знати кожному, адже серцево-судинні захворювання на другому місці серед причин, які зводять хворих у могилу.

4 хв на прочитання22 Вересня 2020, 13:52
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

В Україні інсульти й інфаркти продовжують залишатися основною причиною смерті хворих. Щороку ці хвороби збирають свій сумний врожай. Лише за останні 5 місяців (із квітня по серпень) ці небезпечні серцево-судинні захворювання вклали на ліжка 40 тисяч пацієнтів, повідомила 22 вересня на брифінгу заступниця очільниці НСЗУ Оксана Мовчан.

Цифри

Кожного року близько 175 тисяч пацієнтів потрапляють до лікарень через інфаркт чи інсульт. Ці хвороби не лише ”помолодшали”, але й щороку вкладають на лікарняні ліжка все більше людей. Так, у звіті МОЗ за 2019 рік йшлося лише про 100 тисяч хворих за рік.

З квітня по серпень 2020 року до лікарів звернувся 31 151 пацієнт із ознаками інсульту та 8 723 пацієнти з інфарктом. 

Смертність

У  30% випадків інсульт призводить до смерті. Смертність від інсульту та інфаркту - на другому місці в Україні. Більше того, інсульт вбиває близько половини тих, хто його переніс, протягом наступних п’яти років.  

У  понад 50% випадків призводить до інвалідизації.  75% українців мають ті чи інші порушення, викликані інсультом.

Від гострого інфаркту міокарда вмирають 30% пацієнтів

Що таке інсульт?

Інсульт - це  гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

Розрізняють два види інсульту: геморагічний (спричинений розривом мозкової артерії) та ішемічний ( артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується)

Симптоми інсульту: коли бити на сполох

Під час інсульту людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ. Хворий не може нормально говорити - вимова нерозбірлива та плутана. Людина не може підняти руки вгору або ж одна рука занадто слабка і не ворушиться. Виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

Хвору людину, у якої стався інсульт, турбують раптове погіршення зору, втрата координації (не можна втримати рівновагу та контролювати свої рухи), сильний головний біль, раптове оніміння. 

Що таке інфаркт? 

Інфаркт - це ураження серцевого м'яза, викликане гострим порушенням його кровопостачання. При цьому уражена частина м'яза відмирає, тобто розвивається її некроз. Загибель клітин починається через 20-40 хвилин з моменту припинення кровотоку.

Симптоми інфаркту міокарда: коли потрібно негайно викликати лікаря 

Людину турбує інтенсивний постійний біль за грудиною. Він не припиняється навіть тоді, коли хворий прийняв таблетку нітрогліцерину. Цей біль також “віддає” у руку, під лопатку, нижню щелепу або шию зліва. Дихання у хворого стає частим і поверхневим. Може з’явитися виражена слабкість, кинути в холодний піт, або виникне запаморочення і нудота. 

Що потрібно робити 

Щоб отримати медичну допомогу, пацієнту з симптомами інфаркту чи інсульту потрібно лише викликати “швидку” допомогу за номером 103, а бригада “швидкої” має доставити пацієнта в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту чи інсульту. Місцева влада повинна була подбати про те, щоб розробити відповідні маршрути пацієнта.

Де шукати допомогу 

НСЗУ законтрактувала  192   медзаклади на надання допомоги пацієнтам при гострому мозковому інсульті та 65   закладів – на надання допомоги при гострому інфаркті міокарду.

Безоплатні послуги для пацієнтів з інсультом та інфарктом 

  • діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження)
  • проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті)
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації
  • медична реабілітація в гострому періоді
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали
  • ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад, стенти)
  • харчування в стаціонарних умовах

Як писав GreenPost раніше, препарати для лікування інсульту та інфаркту стануть доступнішими.  Це допоможе надавати допомогу навіть тим українцям. які переносять небезпечні хвороби “на ногах”. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.