Триває сезон свіжих овочів і фруктів. Практично всі розуміють їхню користь для організму, тому намагаються збагатити раціон свіжими салатами, запеченими стравами та більше споживати ягоди та фрукти.
Проте не слід забувати, що погано вимиті овочі можуть бути причиною шлунково-кишкових інфекцій, у т. ч. дизентерії, сальмонельозу або ботулізму. А на їх шкірці нерідко ховаються такі шкідливі бактерії, як хелікобактер Пілар, які можуть спровокувати коліти та навіть виразку.
«Будь-які ягоди, фрукти, овочі потрібно довго та ретельно мити, навіть ті, що виростили власними руками. Не кажучи вже про «магазинні» овочі і фрукти. Імпортні фрукти й овочі нерідко «прикрашають» воском і парафіном, щоб товар мав більш красивий і блискучий вигляд, — розповідає гастроентеролог. — Для людського шлунка це, м'яко кажучи, зовсім непотрібні сполуки. Є сенс не просто гарненько промивати їх, але і злегка потерти м'якою щіточкою. Якщо ж заморські ласощі призначається дітям, про всяк випадок замочіть попередньо плоди в холодній воді» — впевнена гастроентеролог Вікторія Суджіянова.
Дуже обережними треба бути і з цитрусовими. Особливо, не в сезон. Фахівці рекомендують ошпарити плоди окропом і лише потім промивати водою.
Для ретельного промивання зелені, замочіть її в холодній воді, а після цього ретельно промийте під проточною водою пазухи листя.
До слова, є сім овочів, які дають організму добову норму вітамінів.