Тисячі людей, у яких діагностовано діабет, використовують медпрепарати, щоб контролювати рівень цукру в організмі. Однак застосування ліків – не єдиний спосіб впоратися із цим завданням. Дієтолог Сара Гароне порадила внести кілька змін у дієту та спосіб життя.
Численні дослідження показують, що фізична активність позитивно впливає рівень цукру в крові. За даними Harvard Health, як силові тренування, так і аеробні вправи знижують рівень HbA1c (глікований гемоглобін), навіть якщо вони не призводять до втрати ваги.
Крім того, дослідження, опубліковане в журналі Diabetes Care, показало, що прогулянка після їжі позитивно позначається на рівні глюкози в організмі людей похилого віку. Зокрема, 15-хвилинна прогулянка одразу після їжі виявилася більш ефективною для контролю цукру, ніж щоденна 45-хвилинна ходьба в інший час дня.
Згідно з дослідженням 2020 року, опублікованому в журналі Nutrients, збільшення споживання розчинної клітковини може запобігти підвищенню рівня глюкози в крові. Одним з найкращих джерел клітковини вважається вівсянка. При вживанні каші вранці організм отримає не тільки корисний бета-глюкан, пов’язаний зі зниженням рівня цукру в крові, але й вітаміни та мінерали.
За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, нічний сон, який триває менше ніж сім годин, може збільшити резистентність до інсуліну і викликати більше почуття голоду наступного дня. Дослідження 2008 показало, що порушення сну можуть призводити до збою в метаболізмі глюкози.
Вживання великої кількості води протягом дня допомагає тримати рівень цукру в крові у здоровому діапазоні. Чим більше води повинні виводити нирки, тим краще вони вимиватимуть надлишок цукру з організму. Наприклад, недавній огляд показав, що часте вживання води знижує ризик розвитку діабету другого типу.
Вважається, що людям з діабетом слід виключати з меню будь-які десерти, проте насправді до вибору солодощів варто скидатися розумніше. Наприклад, одним із найкращих варіантів у цьому випадку буде темний шоколад. Ласощі багаті на антиоксиданти, які здатні знижувати рівень глюкози в крові. В одному дослідженні, проведеному у 2015 році, учасники з’їдали близько 30 г темного шоколаду на день. В результаті було встановлено, що він не тільки не вплинув на резистентність до інсуліну або глікемічний контроль, але й знизив систолічний і діастолічний кров’яний тиск.