Як просто скласти тарілку здорового харчування, щоб це було і корисно, і смачно
Таким чином можна отримати всі необхідні поживні речовини.
Здорове харчування є основою для підтримання нашого фізичного та психічного здоров'я. Однак іноді нам важко зрозуміти, як правильно скласти тарілку, щоб отримати всі необхідні поживні речовини. Давайте розглянемо простий план, як скласти тарілку здорову харчування.
1) Клітковина (50 % тарілки)
Найбільша частина тарілки має бути заповнена продуктами, багатими на клітковину. Це важливий компонент, який допомагає підтримувати нормальну роботу шлунково-кишкового тракту та знижує ризик розвитку різних захворювань. До цієї категорії належать огірки, помідори, зелена та цвітна капуста, броколі, кабачки, баклажани, кріп, цибуля, селера й інші овочі та зелень. Важливо розуміти, що картопля і батат містять вуглеводи і повинні бути віднесені до іншої частини тарілки, оскільки це також важливий компонент раціону.
2) Білок (25% тарілки)
Білок — це будівельний матеріал для нашого організму. Цей компонент важливий для підтримання тканин, м'язів і імунної системи. Включайте до вашого харчування білкові продукти, такі як птиця (курка, індичка, перепілка), риба з низьким вмістом жиру (минтай, скумбрія, сібас, дорадо), морепродукти (кальмари, мідії, креветки), яйця (курячі, перепелині) та тофу.
3) Складні вуглеводи (25 % тарілки)
Складні вуглеводи є важливим джерелом енергії для нашого організму. Це цільнозернові крупи, такі як вівсянка довгого варіння, кіноа, гречка, рис нешліфований (бурий, дикий, чорний, червоний), цільнозерновий хліб або хлібці. Крім того, якщо ви хочете солодкого, ви можете включити в раціон фрукти та ягоди з низьким глікемічним індексом.
Збалансована та різноманітна харчова тарілка гарантує отримання всіх необхідних поживних речовин і сприяє збереженню здоров'я. Пам'ятайте, що правильне харчування — це важлива складова вашого загального самопочуття і благополуччя.
Також ми писали про тарілку здорового харчування — лайфхак, який дозволить більше не рахувати калорії.