Заливні пироги не вимагають особливих кулінарних навичок, але виходять дуже смачними. Їх люблять усі. Для начинки годяться будь-які інгредієнти, а тісто не потрібно місити і розкачувати. І головне — пиріг можна їсти як у гарячому, так і у холодному вигляді.
Інгредієнти:
білокачанна капуста — 500 г,
цибулина — 1 шт.,
морква — 1 шт.,
олія — 2 ст. л.,
сіль — 1 ч. л.,
чорний перець (свіжомелений) — за смаком,
зелень (петрушка, кріп) — за смак,
сметана — 100 г,
яйця — 3 шт.,
борошно — 5 ст. л.,
розпушувач — 1 ч. л.;
сіль — дрібка.
Приготування.
Спочатку готується начинка: капусту нарізати тонкою соломкою, очищену моркву натерти на великій тертці, цибулю нашаткувати тонкими півкільцями. Зелень помити, обсушити та подрібнити.
У сковороді розігріти олію. Викласти моркву та цибулю й обсмажувати, поки вони трохи не пом'якшають. Потім додати капусту і продовжувати смажити, поки овочі не зарум'яняться.
В кінці додати сіль, перець та зелень і розмішати.
Увімкнути духовку розігріватись до 180 °C.
Для тіста яйця розбити у велику миску, додати сіль, сметану і злегка збити віночком. Всипати змішане борошно з розпушувачем і добре перемішати.
У змащену олією форму викласти начинку з овочів і залити тістом.
Поставити у духовку на 20-25 хвилин. Тісто має піднятися, пиріг буде трохи пишним, із золотистим верхом.
До заливного пирога можна подати будь-який соус, краще домашній.
Інгредієнти:
капуста молода — 1 качан,
яйця — 3 шт.,
кефір — 1 склянка,
борошно — 3/4 склянки,
розпушувач — 1 ч. л.,
кунжут — для посипання,
кріп — за смаком,
сіль — за смаком,
перець — за смаком,
рослинна олія.
Приготування.
Капусту тонко порізати.
У сковороді розігріти невелику кількість олії й обсмажити капусту, щоб вона трохи розм'якшилася.
Кріп дрібно накришити і покласти до капусти. Посолити та поперчити, потім добре розмішати.
Для тіста в миску розбити 1 яйце, всипати борошно та розпушувач, додати кефір і сіль. Перемішати, щоб не було грудок. Тісто має вийти не дуже густим.
2 яйця, що залишилися, збити віночком в окремій мисці.
Змастити форму для запікання невеликою кількістю олії. Вилити в неї половину тіста, зверху викласти капустяну начинку. Полити її збитими яйцями, потім рештою тіста.
Зверху пиріг присипати кунжутом.
Випікати в розігрітій до 200 °C духовці близько 30-40 хвилин. Ступінь готовності пирога можна перевірити дерев'яною зубочисткою. Якщо при протиканні вона залишиться сухою — значить, заливний пиріг готовий.
Свіжу чорницю можна замінити на заморожену, розморожувати заздалегідь її не треба.
Інгредієнти:
чорниця — 400 г,
борошно — 180 г + 1 ч. л.,
цукор — 170 г + 1 ст. л.,
молоко — 125 мл,
м'яке вершкове масло — 80 г,
яйце — 1 шт.,
лимон (цедра) — 1 шт.,
розпушувач — 1 повна ч. л.,
сіль — за смаком.
Приготування.
Олію змішати з цукром і збити міксером до отримання кремової маси. Продовжуючи збивати, поступово додати яйце та молоко. При додаванні молока суміш може почати рватися — це нормально.
Борошно просіяти, всипати розпушувач, сіль і цедру. Перемістити все в масляну суміш та перемішати.
Форму для пирога (діаметром 22-24 см) змастити олією та присипати борошном. Суміш вилити у форму, поверхню розрівняти.
У мисці акуратно змішати чорницю з 1 чайною ложкою борошна чи крохмалю. Викласти поверх тіста, трохи розмішати і посипати 1 столовою ложкою цукру.
Запікати в розігрітій духовці за температури 180 °C 10 хвилин, потім зменшити температуру до 160 °C і готувати близько 40-45 хвилин.
Пиріг перевірити на готовність зубочисткою.
Перед подачею дати пирогу відпочити (в ідеалі краще приготувати його напередодні). Пиріг із чорницею подавайте зі збитими вершками чи морозивом.
Інгредієнти:
яйця — 9 шт.,
пшеничне борошно — 240 г,
кефір — 240 мл,
сметана — 200 г + 2 ст. л.,
пір'я зеленої цибулі — 250 г,
розпушувач — 15 г,
вершкове масло — 20 г.
Приготування.
Одне яйце розділити на білок і жовток.
Для тіста змішати 3 яйця та білок, викласти кефір і сметану. Збити міксером до однорідної маси. Всипати сіль, розпушувач, борошно і замісити тісто.
5 яєць відварити заздалегідь, остудити, почистити і дрібно покришити.
Пір'я цибулі дрібно нарізати і змішати з відвареними яйцями. Посолити та додати столову ложку сметани.
Змастити форму для запікання розтопленим вершковим маслом. На дно вилити половину тіста, поверх викласти начинку. Зверху вилити тісто, що залишилося.
Збити 1 ложку сметани з 1 яєчним жовтком. Вилити суміш на верх пирога і розрівняти.
Духовку попередньо розігріти до 200 °C і випікати заливний пиріг близько 50-55 хвилин.
Інгредієнти:
кефір — 250 г,
яйця — 2 шт.,
пшеничне борошно — 100 г;
кукурудзяне борошно — 60 г,
олія — 30 г,
сода — 1 ч. л.,
сушений чебрець — 2 дрібки,
цукор — 1 дрібка,
сіль — 1 дрібка,
сушений розмарин,
готова риба — 300 г (наприклад, запечена чи відварена),
капуста цвітна — ½ качанчика,
цукіні — 150 г,
гарбуз (без шкірки та насіння) — 150 г,
ферментований сир — 100 г,
морква — 1 шт.,
солодкий перець — ½ шт.,
цибулина — 1 шт.,
зелена квасоля — жменя,
брюссельська капуста — жменя,
зелень (кріп, базилік, петрушка) — 1 пучок,
стебло селери,
вершкове масло — 20 г, також для змащування форми,
суміш перців (мелені), мелений коріандр, інші спеції, сіль — за смаком.
Приготування.
Овочі помити, нарізати шматочками й обсмажити на вершковому маслі зі спеціями та сіллю.
Готову рибу дрібно покришити, сир натерти. Зелень помити, просушити та подрібнити.
Змішати овочі, рибу, сир і зелень.
Для тіста збити яйця із цукром і сіллю.
У кефір додати чайну ложку соди, збиті яйця, олію та борошно, перемішати. Дати постояти тесту близько 5 хвилин.
Форму для пирога змастити тонким шаром вершкового масла, вилити частину тіста. Викласти начинку з риби й овочів, зверху залити тістом, що залишилося.
Випікати заливний пиріг у заздалегідь розігрітій до 180 °C духовці 50 хвилин. Після готовності залишити трохи постояти у відкритій духовці.
Інгредієнти:
відварене куряче філе — 300 г,
печериці — 150 г,
баклажан — 1 шт.,
цибулина — 1 шт.,
зелена цибуля — пучок,
сіль, чорний мелений перець — за смаком,
рослинна олія — 2 ст. л.,
борошно — 200 г,
кефір (2,5 %) — 270 мл,
великі яйця — 3 шт.,
майонез — 2 ст. л.,
розпушувач — 1 ч. л.,
сіль — за смаком.
Покрокове приготування.
Цибулю почистити та нарізати кубиками. Обсмажити в невеликій кількості рослинної олії до золотистого кольору.
Баклажан і гриби нарізати кубиками і додати до цибулі. Готувати на середньому вогні, поки овочі не стануть м'якими (10-15 хвилин).
Куряче філе дрібно нарізати та перекласти до овочів. Обсмажувати все разом ще 5 хвилин, потім посолити та поперчити.
Зелену цибулю подрібнити та висипати до овочів. Перемішати і прибрати убік остигати.
У миску висипати борошно, додати яйця, розпушувач, майонез і сіль. Вливаючи потроху кефір, замісити тісто.
Залишити тісто постояти кілька хвилин — на ньому повинні з'явитися бульбашки.
Форму для запікання вистелити папером. Вилити в неї приблизно половину тіста, зверху викласти начинку, залити її тістом, що залишився.
Духовку розігріти до 180 °C. Заливний пиріг випікати 50-60 хвилин. Перш ніж діставати, перевірити готовність зубочисткою.
Остиглий готовий пиріг може злегка осісти.
Інгредієнти:
борошно — 350 г,
кефір — 0,5 л,
яйця — 2 шт.,
сіль — 1 ч. л.,
рослинна олія — 2 ст. л.,
сода — ½ ч. л.,
цукор — дрібка,
рибна консерва (можна в олії) — 1 банка,
картопля (середнього розміру) — 5 шт.,
цибуля — 1 шт.,
сіль, чорний мелений перець — за смаком.
Приготування.
Рибну консерву розім'яти виделкою.
Картоплю та цибулю почистити й нарізати соломкою. На розігрітій сковороді в олії обсмажити цибулю та картоплю до напівготовності. Посолити, додати перець, перемішати та прибрати убік, аби трохи остудити.
Змішати кефір, яйця, сіль, цукор, соду й олію. Всипати борошно і вимісити тісто (воно має вийти, як у міру рідка сметана).
Змастити форму для пирога олією, вилити половину тіста. Викласти теплу обсмажену цибулю та картоплю, потім рибу. Залити тістом, що залишилося, і випікати в розігрітій до 180 °C духовці 30-40 хвилин.
Для пирога підійдуть будь-які ягоди або їхня суміш: смородина, чорниця, вишня і т.д.
Інгредієнти:
борошно — 300 г + 1 ст. л.,
заморожені ягоди — 200-250 г,
сметана — 200 г,
цукор — 180 г,
вершкове масло — 100 г,
яйця — 3 шт.,
ванільний цукор — 1 ч. л.,
розпушувач — 1,5 ч. л.,
сіль — дрібка.
Приготування.
Заморожені ягоди (розморожувати їх не треба) присипати столовою ложкою борошна та перемішати, щоб усі ягоди були рівномірно вкриті борошном.
Яйця розбити в миску, трохи збити віночком. Всипати цукор звичайний і ванільний, сіль, збиваючи.
Додати сметану, розтоплену (але не дуже гарячу) олію, перемішати.
Всипати борошно та розпушувач і знову розмішати — тісто повинно мати консистенцію густої сметани.
Форму (краще круглу з роз'ємними краями діаметром 22-24 см) застелити папером для випікання. Вилити частину тіста і викласти поверх нього ягоди. Залити тістом, що залишився.
Випікати заливний пиріг у розігрітій до 190 °С духовці 40-50 хвилин. Перевірити готовність дерев'яною паличкою. Після остигання посипати пиріг цукровою пудрою та подавати.
Інгредієнти:
борошно — 180 г,
копчена шинка — 150 г,
молоко — 150 г,
яйця — 2 шт.,
рослинна олія — 50 мл,
твердий сир — 50 г,
оливки без кісточок — 50 г,
зелена цибуля — пучок,
кріп — пучок,
розпушувач — 1 ч. л.,
сіль — за смаком,
чорний мелений перець — за смаком.
Приготування.
Яйця збити міксером, додати сіль і перець. Не перестаючи збивати, влити молоко й олію, після чого невеликими порціями додати змішане з розпушувачем борошно.
Шинку й оливки нарізати однаковими шматочками.
Цибулю та кріп помити, обсушити і дрібно нарізати.
Сир натерти на буряковій тертці.
Викласти зелень, шинку, оливки та сир у борошняну масу, перемішати.
Тісто, що вийшло, вилити в змащену маслом форму і поставити в розігріту до 180 °C духовку.
Запікати заливний пиріг із шинкою та сиром близько 30 хвилин.
Інгредієнти:
борошно — 350 г,
кефір — 0,5 л,
яйця — 2 шт.,
сода — 1 ч. л.,
фарш — 450 г,
цибулина — 1 шт.,
сіль — за смаком,
чорний мелений перець — за смаком,
різні спеції — за смаком.
Приготування.
Цибулю почистити, нарізати кубиками та злегка обсмажити. Додати фарш і готувати до готовності, але не засмажувати сильно, щоб він залишався соковитим. Всипати спеції, сіль і перець.
Яйця розбити в миску, збити віночком. Додати кефір, соду та борошно. Перемішати віничком. Тісто має вийти схожим на сметану.
Форму змастити вершковим маслом. Вилити частину тіста, покласти трохи фаршу, потім знову тісто та знову фарш.
Закрити форму із заливним пирогом фольгою і запікати в попередньо розігрітій до 190 °C духовці 40 хвилин.