Догори
Дати відгук

Як потрапити на прийом до педіатра, якщо ви не підписали з ним декларацію

Особливо якщо ви взагалі ні з ким не підписали декларацію.

2 хв на прочитання27 Листопада 2020, 11:42
Поділитись:

До початку медреформи кожна дитина була закріплена за дільничним педіатром, і потрапити на прийом до нього можна було в порядку живої черги. Тепер же, коли майже третина українців ще не підписали електронних декларацій із жодним лікарем, педіатр не зобов’язаний приймати «не своїх» пацієнтів. Але можливість проконсультуватися з обраним лікарем усе-таки є.

Про це у своєму інтерв’ю GreenPost розповіла лікар-педіатр Наталя Шаповал, яка працює в київському центрі первинної медико-санітарної допомоги №2.

Наталя Шаповал пояснила, що максимально педіатр може підписати 900 декларацій. Якщо їх буде більше, то зміниться коефіцієнт нарахування, тому лікар не зацікавлений у перевищенні ліміту, і ніхто не може змусити його це зробити.

Так само не зацікавлений лікар у прийомі тих, із ким не уклав декларацію, – адже такі візити йому не оплачуються. Тому треба шукати додаткові шляхи.

«Якщо у мене є місце або, наприклад, звільниться місце в наступному місяці підліткові виповниться 18, будь ласка, я можу вас узяти. Винятки становлять – я так для себе вирішила – друга і кожна наступна дитина в родині. Навіть якщо у мене буде більше 900, нема сенсу відправляти до іншого лікаря другу дитину з родини», – розповідає лікарка.

Якщо ж декларації нема в принципі, людина не може записатися на прийом через систему helsi.me. Для цього треба самостійно передзаповнити декларацію на сайті (кнопка у лівому нижньому куточку скріна).

«Трапляється таке, що на прийом привели хвору дитину і кажуть (бо у нас батьки не дуже орієнтуються в реформі): "У нас лікар в іншому кінці міста, тому ми до вас прийшли" – я не відмовлю. Якщо прийшли за довідкою в садочок – тут вибачте. Ні, тут справа не в клятві Гіппократа. Просто всі мають бути дещо організованішими. І якщо мій час буде розподілено між іншими пацієнтами, я не зможу його приділити тим, кому зобов’язана (і за кого отримую зарплату)», – пояснює Наталя Шаповал.

Ми також розповідали, як викликати педіатра додому після медреформи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.