Як посмажити рибу правильно: поради і секрети

3 хв на прочитання03 Червня 2022, 19:56

Свіжу або свіжоморожену рибу готують різними способами

У смаженому вигляді риба виходить особливо смачною, якщо приготувати її за усіма правилами. Як і на чому смажити різні види риби? Вивчайте кулінарні хитрощі і готуйте дивовижне блюдо на святковий стіл, пише yizhainfo

Загальні поради з жаріння риби

Свіжу або свіжоморожену рибу готують різними способами: смажать, гасять, запікають, варять юшку. Але найпопулярнішою технологією приготування риби залишається жаріння.

Підготовчий етап

Готуйте рибу до процесу обсмажування за правилами:

  1. Розморозьте рибу при кімнатній температурі впродовж 1 − 2 годин. Якщо риба свіжа, відразу приступайте до обробки.
  2. Очистіть рибу від луски, видаліть плавники і нутрощі. Промийте в холодній воді і просушіть тушку паперовим рушником.
  3. Наріжте рибу на порційні шматочки, намагайтеся вибирати середню товщину (до 3 см) для хорошого прожарення. У товстого шматка верхній шар може підсмажитися раніше, ніж м’якуш. Дрібну рибу смажте цілою.
  4. Соліть рибу за 10 − 15 хвилин до початку готування з розрахунком 3 ч. л. солі на 1 кг продукту.
  5. Маринуйте рибу за 30 хвилин до жаріння. Вибирайте для маринаду чорний мелений перець, кмин, кардамон, чебрець, імбир, куркуму, додайте сік лимона, нарізану цибулю, соєвий соус.
  6. Паніруйте рибу в пшеничному, рисовому, вівсяному або кукурудзяному борошні для отримання хрусткої скориночки.

Для риби різних видів застосовуйте і інші способи панірування:

Правила смаження риби

Як правильно смажити рибу? Скористайтеся практичними порадами:

  1. Поставте сковороду з товстим дном на великий вогонь і добре прогрійте.
  2. Налийте рослинну олію так, щоб воно покрило дно сковороди на 0,5 см Багато олії не наливайте, інакше риба вийде жирною.
  3. Розігрійте олію до температури 70 − 80 °З і тільки потім викладайте паніровані шматочки риби. Так вони точно не пристануть до дна сковороди.
  4. Обсмажуйте рибу спочатку з одного боку до отримання золотистої кірочки, не накриваючи кришкою. Потім переверніть на іншу сторону і продовжуйте смажити до готовності на середньому вогні.
  5. Смажте рибу в клярі безпосередньо перед поданням на стіл, щоб тісто не розмокнуло.
  6. Не накривайте сковороду під час жаріння кришкою, щоб вийшла хрустка скориночка.
  7. Перевертайте шматочки риби лопаткою, щоб не обпектися розжареною олією і не пошкодити продукт.

Смажити рибу шматочками на сковороді можна, користуючись звичайною плитою або мангалом. На пікніку тушку смажать цілком, застосовуючи сітку барбекю.

Грати для смажіння змастити жиром і розігріти. Потім покласти рибу на грати і смажити на розжареному вугіллі, періодично перевертаючи, щоб вона рівномірно прожарилася.

Скільки смажити рибу на сковороді? Час жаріння риби залежить від її виду, товщини шматочків, паніровки і інших показників. Невеликі порційні шматочки риби завтовшки 1,5 − 3 см в розжареній олії будуть готові через 10 − 15 хвилин. Великі шматки і ціла тушка готуються на середньому вогні до 30 хвилин.

Визначайте готовність риби на вигляд і приємному аромату. Товсті шматочки розламайте вилкою або лопаткою. Якщо м’якуш світлий і без рідини, означає риба готова.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: