Як посмажити рибу правильно: поради і секрети
Свіжу або свіжоморожену рибу готують різними способами
У смаженому вигляді риба виходить особливо смачною, якщо приготувати її за усіма правилами. Як і на чому смажити різні види риби? Вивчайте кулінарні хитрощі і готуйте дивовижне блюдо на святковий стіл, пише yizhainfo
Загальні поради з жаріння риби
Свіжу або свіжоморожену рибу готують різними способами: смажать, гасять, запікають, варять юшку. Але найпопулярнішою технологією приготування риби залишається жаріння.
Підготовчий етап
Готуйте рибу до процесу обсмажування за правилами:
- Розморозьте рибу при кімнатній температурі впродовж 1 − 2 годин. Якщо риба свіжа, відразу приступайте до обробки.
- Очистіть рибу від луски, видаліть плавники і нутрощі. Промийте в холодній воді і просушіть тушку паперовим рушником.
- Наріжте рибу на порційні шматочки, намагайтеся вибирати середню товщину (до 3 см) для хорошого прожарення. У товстого шматка верхній шар може підсмажитися раніше, ніж м’якуш. Дрібну рибу смажте цілою.
- Соліть рибу за 10 − 15 хвилин до початку готування з розрахунком 3 ч. л. солі на 1 кг продукту.
- Маринуйте рибу за 30 хвилин до жаріння. Вибирайте для маринаду чорний мелений перець, кмин, кардамон, чебрець, імбир, куркуму, додайте сік лимона, нарізану цибулю, соєвий соус.
- Паніруйте рибу в пшеничному, рисовому, вівсяному або кукурудзяному борошні для отримання хрусткої скориночки.
Для риби різних видів застосовуйте і інші способи панірування:
- Обваляйте рибу в панірувальних сухарях.
- Зробіть листкову паніровку. Для цього обваляйте шматочки риби у збитих яйцях, потім опустіть у борошно і знову в яйця, покрійте згори сухарями.
- Опустіть шматочки риби в кляр. Для його приготування до збитих яєць додайте столову ложку крижаної води і всипте борошно. Збийте масу до однорідної консистенції.
- Приготуйте кляр темпура, швидко перемішуючи борошно з мінеральною водою, пивом або молоком. Грудочки не розбивайте і відразу застосовуйте приготовану масу для паніровки риби. За бажанням додайте сухий кріп, фенхель, базилік.
Правила смаження риби
Як правильно смажити рибу? Скористайтеся практичними порадами:
- Поставте сковороду з товстим дном на великий вогонь і добре прогрійте.
- Налийте рослинну олію так, щоб воно покрило дно сковороди на 0,5 см Багато олії не наливайте, інакше риба вийде жирною.
- Розігрійте олію до температури 70 − 80 °З і тільки потім викладайте паніровані шматочки риби. Так вони точно не пристануть до дна сковороди.
- Обсмажуйте рибу спочатку з одного боку до отримання золотистої кірочки, не накриваючи кришкою. Потім переверніть на іншу сторону і продовжуйте смажити до готовності на середньому вогні.
- Смажте рибу в клярі безпосередньо перед поданням на стіл, щоб тісто не розмокнуло.
- Не накривайте сковороду під час жаріння кришкою, щоб вийшла хрустка скориночка.
- Перевертайте шматочки риби лопаткою, щоб не обпектися розжареною олією і не пошкодити продукт.
Смажити рибу шматочками на сковороді можна, користуючись звичайною плитою або мангалом. На пікніку тушку смажать цілком, застосовуючи сітку барбекю.
Грати для смажіння змастити жиром і розігріти. Потім покласти рибу на грати і смажити на розжареному вугіллі, періодично перевертаючи, щоб вона рівномірно прожарилася.
Скільки смажити рибу на сковороді? Час жаріння риби залежить від її виду, товщини шматочків, паніровки і інших показників. Невеликі порційні шматочки риби завтовшки 1,5 − 3 см в розжареній олії будуть готові через 10 − 15 хвилин. Великі шматки і ціла тушка готуються на середньому вогні до 30 хвилин.
Визначайте готовність риби на вигляд і приємному аромату. Товсті шматочки розламайте вилкою або лопаткою. Якщо м’якуш світлий і без рідини, означає риба готова.