Догори
Дати відгук

Як посмажити рибу правильно: поради і секрети

Свіжу або свіжоморожену рибу готують різними способами

3 хв на прочитання03 Червня 2022, 19:56
Поділитись:

У смаженому вигляді риба виходить особливо смачною, якщо приготувати її за усіма правилами. Як і на чому смажити різні види риби? Вивчайте кулінарні хитрощі і готуйте дивовижне блюдо на святковий стіл, пише yizhainfo

Загальні поради з жаріння риби

Свіжу або свіжоморожену рибу готують різними способами: смажать, гасять, запікають, варять юшку. Але найпопулярнішою технологією приготування риби залишається жаріння.

Підготовчий етап

Готуйте рибу до процесу обсмажування за правилами:

  1. Розморозьте рибу при кімнатній температурі впродовж 1 − 2 годин. Якщо риба свіжа, відразу приступайте до обробки.
  2. Очистіть рибу від луски, видаліть плавники і нутрощі. Промийте в холодній воді і просушіть тушку паперовим рушником.
  3. Наріжте рибу на порційні шматочки, намагайтеся вибирати середню товщину (до 3 см) для хорошого прожарення. У товстого шматка верхній шар може підсмажитися раніше, ніж м’якуш. Дрібну рибу смажте цілою.
  4. Соліть рибу за 10 − 15 хвилин до початку готування з розрахунком 3 ч. л. солі на 1 кг продукту.
  5. Маринуйте рибу за 30 хвилин до жаріння. Вибирайте для маринаду чорний мелений перець, кмин, кардамон, чебрець, імбир, куркуму, додайте сік лимона, нарізану цибулю, соєвий соус.
  6. Паніруйте рибу в пшеничному, рисовому, вівсяному або кукурудзяному борошні для отримання хрусткої скориночки.

Для риби різних видів застосовуйте і інші способи панірування:

  • Обваляйте рибу в панірувальних сухарях.
  • Зробіть листкову паніровку. Для цього обваляйте шматочки риби у збитих яйцях, потім опустіть у борошно і знову в яйця, покрійте згори сухарями.
  • Опустіть шматочки риби в кляр. Для його приготування до збитих яєць додайте столову ложку крижаної води і всипте борошно. Збийте масу до однорідної консистенції.
  • Приготуйте кляр темпура, швидко перемішуючи борошно з мінеральною водою, пивом або молоком. Грудочки не розбивайте і відразу застосовуйте приготовану масу для паніровки риби. За бажанням додайте сухий кріп, фенхель, базилік.

Правила смаження риби

Як правильно смажити рибу? Скористайтеся практичними порадами:

  1. Поставте сковороду з товстим дном на великий вогонь і добре прогрійте.
  2. Налийте рослинну олію так, щоб воно покрило дно сковороди на 0,5 см Багато олії не наливайте, інакше риба вийде жирною.
  3. Розігрійте олію до температури 70 − 80 °З і тільки потім викладайте паніровані шматочки риби. Так вони точно не пристануть до дна сковороди.
  4. Обсмажуйте рибу спочатку з одного боку до отримання золотистої кірочки, не накриваючи кришкою. Потім переверніть на іншу сторону і продовжуйте смажити до готовності на середньому вогні.
  5. Смажте рибу в клярі безпосередньо перед поданням на стіл, щоб тісто не розмокнуло.
  6. Не накривайте сковороду під час жаріння кришкою, щоб вийшла хрустка скориночка.
  7. Перевертайте шматочки риби лопаткою, щоб не обпектися розжареною олією і не пошкодити продукт.

Смажити рибу шматочками на сковороді можна, користуючись звичайною плитою або мангалом. На пікніку тушку смажать цілком, застосовуючи сітку барбекю.

Грати для смажіння змастити жиром і розігріти. Потім покласти рибу на грати і смажити на розжареному вугіллі, періодично перевертаючи, щоб вона рівномірно прожарилася.

Скільки смажити рибу на сковороді? Час жаріння риби залежить від її виду, товщини шматочків, паніровки і інших показників. Невеликі порційні шматочки риби завтовшки 1,5 − 3 см в розжареній олії будуть готові через 10 − 15 хвилин. Великі шматки і ціла тушка готуються на середньому вогні до 30 хвилин.

Визначайте готовність риби на вигляд і приємному аромату. Товсті шматочки розламайте вилкою або лопаткою. Якщо м’якуш світлий і без рідини, означає риба готова.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання46 хвилин тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання12 годин тому