При недостатній кількості гемоглобіну, тіло буде недоотримувати кисень. Про брак цінного білка можуть свідчити такі ознаки:
При таких симптомах важливо звернутися до сімейного лікаря. Терапевт призначить лікування за підсумками аналізу крові. Анемія може бути небезпечним дзвіночком серцево-судинних захворювань, гіпотиреозу, хронічних захворювань нирок, цирозу печінки. У деяких випадках анемія може свідчити про внутрішні кровотечі.
Якщо серйозної небезпеки для здоров’я немає, а рівень гемоглобіну не критично низький, гемоглобін можна підняти просто скорегувавши раціон харчування. При залізодефіцитної анемії потрібно налягати на продукти багаті залізом. Цей елемент присутній, як і в їжі тваринного походження, так і в рослинній. Потрібно врахувати, що з м’яса і субпродуктів залізо буде засвоюватися краще.
Важливим компонентом у виробництві гемоглобіну є фолієва кислота – вітамін В12. Його можна знайти в спаржі, горосі, сочевиці, курячих яйцях, шпинаті.
Вітаміни А і С допоможуть гемоглобіну краще засвоїтися. Цитрусові, гранати, чорна смородина, шипшина, солодкий перець, брюссельська капуста – джерело цінного вітаміну С. Вітамін А шукайте в яловичій печінці, гарбузі, печінці тріски.
Кисломолочні продукти – сир, йогурт і кефір, а також соя та інжир можуть погіршувати засвоєння заліза організмом. Не варто вживати ці продукти одночасно з тими, які допомагають підвищити рівень гемоглобіну.
Щоденна норма заліза для чоловіків становить 15 мг, для жінок 18-25 мг під час вагітності ця норма підвищується до 25-27 мг. Для літніх людей норма становить 8 мг.
Допоможуть підвищити білок в крові і збільшити кількість кисню в організмі і засоби з народної аптечки.