Догори
Дати відгук

Як найкраще зберігати бульйон після приготування

Досвідчені господині дуже часто заморожують бульйон.

2 хв на прочитання18 Вересня 2022, 17:56
Поділитись:

Овочевий або м’ясний бульйон господині з досвідом часто варять в такій кількості, щоб його вистачило не тільки на один прийом їжі. А якщо, наприклад, знадобиться відварне м’ясо, то було б нерозумно виливати воду з-під нього.

При цьому важливо знати: скільки часу може зберігатися бульйон у придатному стані. Є всього кілька важливих рекомендацій.

Правила зберігання бульйону

Найважливішим елементом при зберіганні цієї страви є тара. Кращим варіантом вважається скляна або керамічна, обов’язково чиста посудина, зі щільною кришкою (така тара не окислюється).

Буває так, що бульйон через пару годин після того, як його приготували, вже скислий. Для того щоб цього не сталося, страву, після приготування, потрібно постаратися, якомога швидше остудити (для цього її можна занурити в об’ємну посудину з холодною водою). Можна зберегти бульйон в теплому вигляді й придатному стані протягом 6 годин, якщо залити його ще киплячим в чистий термос.

Між зберіганням різних видів бульйону, тобто приготованих з різного м’яса, риби або ж овочів є незначні відмінності. Довше за всіх зберігається м’ясний бульйон (з м’яса тварин і птахів). Зберігаючи при температурі від 4 до 8 °С (зазвичай така на середній полиці в холодильнику), його можна вживати в їжу протягом цілого тижня, але за умови, що після закінчення кожних двох днів його будуть повторно кип’ятити. Інакше він скисне через 2 доби.

Для рибного бульйону обов’язково необхідно забезпечити температурні умови від 4 до 6 °С та з’їсти його потрібно не пізніше, ніж через 2 дні після приготування. Ніяке кип’ятіння його не врятує.

Овочевий бульйон можна зберігати разом із відвареними овочами. Температура при зберіганні подібної страви повинна бути такою ж, як при зберіганні м’ясного бульйону. Термін його придатності коливається в районі 3-5 днів.

Див. відеоматеріал “Скільки можна зберігати курячий бульйон в холодильнику” від каналу “Затишний Домашній”:

Зберігання бульйону в морозильній камері

Досвідчені господині дуже часто заморожують бульйон. Перед цим процесом страву потрібно як слід процідити, зняти з нього жирну плівку та перелити в порційні контейнери, які слід попередньо ошпарити окропом, а також застелити харчовою плівкою або поліетиленовим пакетом.

Подібний «напівфабрикат» успішно зберігається в придатному стані протягом 6 місяців.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
ЄС відкрив ринок для українського насіння соняшника, ріпака, сої та буряка
ЄС визнав українські сертифікати для насіння соняшника, ріпака, сої та буряка
1 хв на прочитання4 години тому
Пекан. Фото ілюстративне
Пекан — супер горіх, що живить тіло й дух
3 хв на прочитання8 годин тому
Земля біля озера Пісочне
Землю біля озера та посеред лісу виставили під забудову за понад 7 млн грн
1 хв на прочитання10 годин тому
Топ-5 країн-виробників апельсинів у 2025 році
Названо п'ять найбільших країн-виробників апельсинів у 2025 році
2 хв на прочитанняВчора
"Суперфуд" під загрозою - селекціонери вивели їстівний лопух, але не можуть сплатити за нього державі
2 хв на прочитанняВчора
Заміна пластику знайдена: американська компанія створила їстівне покриття, що зберігає огірки свіжими
2 хв на прочитанняВчора
НАБУ викрило топпосадовця "Нафтогазу" та ексчиновників на мільярдних махінаціях із землею в Києві
2 хв на прочитання14 Червня 2025
Рада ЄС скасувала всі дозвільні процедури для українського насіння
1 хв на прочитання14 Червня 2025
Більше з GreenPost