Догори
Дати відгук

Як маринувати курку для духовки: підбірка маринадів

Не використовуйте сіль перед тривалим маринуванням.

6 хв на прочитання23 Червня 2022, 23:41
Поділитись:

Запечена в духовці курка стане прикрасою будь-якого столу. Як правильно замаринувати м’ясо, щоб воно вийшло ніжним і соковитим? Корисні поради допоможуть підібрати оптимальний варіант маринаду і приготувати в духовці ідеальне блюдо з птаха, пише yizhainfo

Загальні поради з маринування курки для запікання

Для запікання в духовці тушку або шматочки курки заздалегідь маринують. Маринад надає м’ясу пікантний присмак, пом’якшує волокна і робить готове блюдо надзвичайно ароматним.

Як підготувати курку для запікання в духовці

За бажанням курку готують цілою тушкою або нарізують порційними шматками. Як маринувати курку для запікання в духовці? Щоб м’ясо птиці вийшло ідеальним, дотримуйтеся такої технології маринування:

  1. Не використовуйте сіль перед тривалим маринуванням. Сіль вбирає сік і м’ясо виходить сухим і жорстким. Тому додайте сіль за 10 хвилин перед запіканням.
  2. Тримайте замаринованого птаха в холодильнику, якщо час маринування перевищує 2 години.
  3. Не використайте для маринування майонез. У нім міститься оцтова кислота, від якої м’ясо курки стає жорстким і отримує гіркуватість.
  4. Використайте для маринаду рослинну олію. Вибирайте її залежно від набору спецій. Універсальною вважається кукурудзяна олія. Соняшникова поєднується з гострими спеціями, а оливкове – з прованськими травами.

Скільки маринувати курку для запікання в духовці? Цілу тушку курки залишайте в маринаді на 10 − 12 годин. Крильця і шматочки грудки маринуйте 1 годину, а стегна і гомілки – 2 − 4 години.

 

Спеції для маринаду

Щоб курка вийшла соковитою, м’якою і покрилася в процесі приготування хрусткою скориночкою, правильно підбирайте спеції в маринаді.

Ось приправи, які подарують різноманітність смаків, ароматів і не змінять властивості курячого м’яса :

  • Перець чорний і чілі. Чорний мелений перець має особливий аромат і вважається універсальною приправою для м’ясних блюд. Перець чілі додає гостроти, тому використовується за смаком і бажанню хазяйки.
  • Ароматні трави. Специфічний аромат майорану, базиліку, м’яти, чебрецю, розмарину, шавлії ідеально підходить для запікання курки в духовці. Використайте одну спецію або міксуйте їх за своїм смаком. Додайте до трав імбир і коріандр, які збагачують смак блюда екзотичними нотками. При тушкуванні м’яса і овочів вводити імбир за 20 хвилин до готовності блюда з розрахунку 1 ч. л. порошку або 1 ст. л. натертого кореня на 1 кг м’яса. Під впливом прянощів м’ясо стає м’якше.
  • Каррі. Приправа надає курячому м’ясу приємний запах і колір. Каррі готують на основі кореня куркуми, поєднують з іншими спеціями: кмином, імбирем, мускатним горіхом, гірчицею, гострим перцем, коріандром.
  • Мускатний горіх. Це ідеальний варіант при запіканні курки з грибами і сиром. Завдяки цій спеції курка отримує приємний пряний і солодкуватий аромат з деревними нотками.
  • Куркума. Спеція має особливий смак і насичений колір, тому в маринаді використайте її в невеликій кількості. Порошок куркуми добре поєднується з іншими спеціями і олією, а при запіканні на поверхні тушки утворює яскраву золотисту кірочку.

Користуйтеся готовими наборами спецій для курки, які поєднують різні інгредієнти і спрощують приготування маринаду.

Маринади для запікання курки в духовці

Об’єм маринаду повинен відповідати розмірам тушки або кількості порційних шматочків курки. Змішуйте інгредієнти прямо перед маринуванням птаха. У чому замаринувати курку для духовки? Ось універсальні рецепти маринаду для курячого м’яса:

  1. Лимонний маринад з прянощами. Сік 1 лимона і змішайте в глибокій ємності з 1 ст. л. маслинової олії. Додайте в суміш по 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, сушеного розмарину і щіпку солі.
  2. Медово-соєвий маринад. Змішайте розтоплений мед (2 ст. л.) з соєвим соусом (1 ст. л.) і рослинною олією (3 ст. л.). Додайте по ½ ч. л. сухого коріандру, базиліку, чорного меленого перцю. Ретельно перемішайте суміш і маринуйте в нім тушку птаха. Мед при запіканні надасть курці золотистий колір і солодкуватий смак.
  3. Маринад гострий азіатський. Змішайте з 2 ст. л. цукру і 1 ст. л. солі 1 ст. л. маслинової олії і сік ½ лимона. Роздавіть через прес 5 зубчиків часнику. Покладіть в соус очищений і розрізаний на шматочки корінь імбиру завдовжки 4 см. Додайте соєвий соус (2 ст. л.), сік 1 лайму, 0,5 ст. л. чорного меленого перцю.
  4. Винний маринад з гірчицею. Розведіть 1 ст. л. гірчиці в 1 ст. л. яблучного оцту, розмішайте з білим сухим вином (250 мл). Посоліть суміш (1 ч. л. солі), додайте 1 ст. л. маслинової олії ½ ст. л. чорного меленого перцю. Треба спочатку натерти тушку птаха зіллям і чорним меленим перцем, а потім запікати у винному соусі, змішаному з бульйоном.
  5. Маринад на кефірі. Роздавіть в 0,5 л нежирного кефіру 4 зубчика часнику і додайте сік ½ лимона. Посильте смак ложкою гострого соусу, покладете в масу по ½ ч. л. чебрецю і чорного меленого перцю. Подрібніть половину великої цибулини і засипте в маринад. Посоліть інгредієнти (2 ст. л.) і перемішайте.
  6. Часниковий маринад для цілої курки. Основу маринаду складає рослинна олія (4 ст. л.). Видавіть в нього 4 − 5 зубчиків часнику, по ½ ч. л. куркуми і чорного меленого перцю, 1 ч. л. паприки, 1 ч. л. солі. Інгредієнти змішайте і дайте настоятися 30 хвилин.
  7. Гірчичний маринад для хрусткої скориночки. Розмішайте 2 ст. л. гірчиці (класичною або зерновою) з 1 ст. л. лимонного соку. Додайте 1 ст. л. соєвого соусу і 1 ст. л. рослинної олії, розмішайте. Навіть без додаткових спецій маринад вийде пікантним на смак і в міру гострим.
  8. Вершковий маринад. Маринад використайте для приготування птаха з хрусткою скориночкою. Для цього розтопіть вершкове масло (80 г) і змішайте його з тертою цедрою половинки лимона, лимонним соком, роздавленим часником (2 зубчика). У суміш додайте по ½ ч. л. чорного і червоного меленого перцю, посоліть за смаком.

Смачну курочку можна запекти в духовці цілком або порційними шматочками. Маринування птаха прискорить процес приготування і зробить м’ясо ароматним, смачним і просто танучим у роті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.