Догори
Дати відгук

Як квасити капусту, щоб була хрусткою і соковитою: два прості рецепти

На третю добу процес квашення “стихає”.

4 хв на прочитання05 Жовтня 2022, 13:32
Поділитись:

Якщо трапляється капуста “сухувата”, то квасити її можна заливаючи розсолом. Якщо пощастить і капуста виявиться соковитою, то квасити слід  у власному соку. Процес квашення займає приблизно три дня, а потім капусту потрібно прибрати в холодне місце. Можна поставити в холодильник або винести на балкон.

Капуста завжди виходить хрусткою, смачною, соковитою, з характерною кислинкою, солоненькою і особливим запахом.

Спосіб № 1. Квашена капуста в розсолі

Які продукти потрібні:

  • капуста свіжа 3-4 кг
  • морква – 1 шт (можна і більше, як вам подобається)
  • сіль – 25 гр на літр води
  • цукор – 50 гр на літр води
  • вода – 2 літри (або може трохи більше)

Качан обполіскуємо водою, знімаємо пару-трійку верхніх листів. Їх можна буде покласти на дно посуду, в якій ви збираєтеся квасити капусту (наприклад, в трилітровій банці).

Шаткуємо капусту. Чистимо моркву і натираємо її на тертці. Викладаємо в таз і злегка мнемо руками , для того щоб капуста стала м’якша. Потім перекладаємо капусту з морквою в чисті трилітрові банки. Трохи “утрамбовуємо” капусту в банкці.

У воді розведіть сіль і цукор і залийте в банки, але не до самого верху, а “по плечики” банки. Тому що в процесі квашення капуста може підніматися з дна банки. Банки прикрити чистою матерією і залишити в приміщенні на добу.

Через добу можна побачити, наскільки активно почався процес бродіння. У банках повинна з’явитися піна. Це гарний знак, що капуста добре кваситься. Якщо в приміщенні досить тепло, то бродіння може пройти і за дві доби. Якщо прохолодно, то на це може знадобитися кілька днів. Орієнтуйтеся по температурі в приміщенні і по тому, як йде процес квашення капусти.

Поки капуста кваситься, її потрібно проколювати кілька разів на день, бажано дерев’яною паличкою або шпажкою. Потрібно це робити для того, щоб випустити вуглекислий газ, який утворюється в процесі бродіння.

Як правило, на третю добу процес квашення “стихає” і капусту потрібно винести на холод або поставити в холодильник “доходити” до готовності.

Спосіб № 2. Квашена капуста в своєму соку

Які продукти потрібні:

  • капуста – 3-4 кг
  • морква – 1 шт (можна і більше)
  • сіль – 25 гр на кожен кг капусти
  • цукор – 1/3 ст. ложки на кожен кг капусти

Цей спосіб схожий на попередній. Однак тут сіль і цукор розраховуються виходячи з ваги капусти і вода не потрібна.

Готуємо капусту і моркву.  Шаткуємо капусту, натираємо моркву і все перекладаємо в каструлю. Капусту і моркву змішуємо з сіллю і цукром і добре обминаємо руками. Капуста стає м’якшою і вже починає виділяти сік. Далі, кладемо капусту у кастрпулю, на капусту тарілку і ставимо трилітрову банку з водою. Виходить “вантаж”.

Накриваємо каструлю з банкою зверху рушником і залишаємо до наступного дня на кухні. На наступний день капуста виділить сік. Кількість капустяного соку залежить від соковитості капусти.

Забираємо банку з водою і тарілку з каструлі і перекладаємо капусту в чисті трилітрові банки майже до верху. А верх банки прикриваємо скляною піалою, діаметр якої збігається з діаметром горлечка банки. Банки ставимо на тарілку, в яку буде стікати що виділився при бродінні капустяний сік.

День-два банки з капустою стоять на кухні. Температура не повинна бути високою. За той час, поки капуста кваситься, потрібно періодично її проколювати дерев’яною паличкою або шпажкою, щоб випускати вуглекислий газ.

Джерело:zhyttia.com.ua

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання2 години тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання23 Квітня 2024