Виробники зобов’язані писати повний склад продукту, тому читання етикеток може запобігти багатьом неприємним сюрпризам.
«Скажімо, для приготування домашнього соусу до спагеті ми, ймовірно, використаємо помідори, цибулю, трави та спеції. Коли ж на це бракує часу, ми шукаємо простіших варіантів, наприклад, обираємо готовий продукт у магазині: адже що може бути шкідливого у томатному соусі в банці? Насправді ж так виникає ризик отримати повну тарілку цукру, крохмалю та трансжирів, які виробники часто додають у напівфабрикати, аби поліпшити смак продукту і подовжити його термін придатності. Для здоров’я людей, які живуть із цукровим діабетом, така вечеря стає небезпечною й віддаляє їх від досягнення цілі лікування — показника глікованого гемоглобіну менш як 7 %. І саме тому варто уважно перевіряти перелік інгредієнтів у продуктах, які ми вживаємо, аби уникнути доданих цукрів, жирів і інших небажаних додатків», — розповідає «Діабет. Допоможемо разом».
При читанні етикетки слід пам’ятати, що інгредієнти на пакуванні розміщені у порядку спадання. Зазвичай перші три складники — основа продукту.
«Тож якщо берете з полиці кокосове печиво, а на першому місці у складі пшеничне борошно — користь від такого продукту буде сумнівною. Так само продукти з позначкою «без цукру» варто перевіряти на кількість фруктози, глюкози та інших замінників цукру в складі й бути обережними з такими продуктами», — радить «Діабет. Допоможемо разом».
Також слід звертати увагу на енергетичну цінність продукту, тобто кількість калорій, білків, жирів та вуглеводів на 100 г продукту. Консультація з лікарем може допомогти вам визначити свою персональну денну норму кожного з цих показників й обирати продукти згідно з цими рекомендаціями.
Людям із цукровим діабетом варто уникати продуктів із такими інгредієнтами у складі, як цукор, рослинна олія (зокрема пальмова), крохмаль та інші продукти з високим глікемічним індексом. Уважними треба бути до Е-добавок: не всі з них шкідливі, проте оскільки запам’ятати усі номери важко, можна користуватися спеціальним додатком й перевіряти усі «Е» в складі на безпечність.
«Найкориснішою є необроблена їжа або оброблена мінімально безпечним для здоров’я методом (тушкування, приготування на пару, запікання). Це свіжі овочі та фрукти, гриби, м’ясо, риба, крупи, горіхи — словом, продукти, походження яких вам зрозуміле. Адже з такою їжею ви самі контролюєте, скільки олії, натуральних підсилювачів смаку у вигляді спецій та інших інгредієнтів додавати у страви», — нагадує «Діабет. Допоможемо разом».
Також ми розповідали про «прихований» цукор: як виявити та знешкодити.
Окрім того, ми писали, як виявити трансжири, щоб урятувати своє серце: радить дієтолог.