Ягода - не ягода, овоч - не овоч: за що американці так люблять гарбуз?

6 хв на прочитання26 Жовтня 2024, 11:16
ФОТО: Гарбуз / spadok.org.ua

26 жовтня у США широко відзначають Національний день гарбуза.

Не солодкий, як мед, і не соковитий, мало схожий на звичні нам диню і кавун, гарбуз сучасні українці радше поважають, аніж обожнюють. У давній українській кухні він посідав чільне місце. А сьогодні його більше шанують люди, які дотримуються правил здорового харчування.

Не те, що американці і їхні браття по духу - канадці. Ті гарбуз обожнюють, і для цього є маса причин. 26 жовтня у США навіть відзначають Національний день гарбуза. Жителі Північної Америки цим святом вшановують гарбуз як один із найбільш популярних осінніх символів. Він давно став символом урожаю, осінніх фестивалів та Хелловіну, і має глибоке коріння в американській культурі.

Історія та походження Національного дня гарбуза

Виникнення Національного дня гарбуза не має офіційного початку, однак святкування гарбуза пов’язане з довгою історією його вирощування в Америці. Гарбуз є корінним американським овочем. Місцеві племена його вирощували задовго до приходу європейських колоністів. За даними істориків, найдавніші докази вирощування гарбуза в Північній Америці датуються приблизно 7 тисячами років до нашої ери. Індіанці використовували гарбуз як джерело їжі, створювали з нього засоби для зберігання і навіть ліки.

Європейські колоністи, що прибули в Америку, перейняли традиції вирощування гарбуза і поступово ввели його у свої осінні святкування. У 1600-х роках гарбуз почав ставати основним інгредієнтом різних страв. Найвідоміший приклад цього – гарбузовий пиріг, що став символом осіннього столу в Америці.

Гарбуз ботанічно вважається ягодою, хоча часто сприймається як овоч через його використання в кулінарії. З наукової точки зору, гарбуз належить до ягід, оскільки розвивається з єдиного зав'язі квітки та має насіння всередині, оточене м'якоттю, а також тверду зовнішню оболонку, як у деяких інших ягід (наприклад, кавуна чи дині).

Сучасні традиції святкування

Національний день гарбуза відзначають численними фестивалями, конкурсами та іншими святковими подіями, які об’єднують людей усіх вікових категорій. Популярні традиції включають:

  1. Конкурси на найбільший гарбуз: Щороку фермери змагаються, хто виростить найбільший гарбуз. Останніми роками вирощені гарбузи перевищують вагу 1000 фунтів (приблизно 450 кг).

  2. Вирізання ліхтарів з гарбузів (Джек-о’-лантернів): Ця традиція бере свій початок з Ірландії, де спочатку вирізали ліхтарі з ріпи. В Америці гарбузи стали популярними через їхню м'яку текстуру та доступність.

  3. Кулінарні фестивалі: Гарбузи – основний інгредієнт численних осінніх страв, таких як гарбузові супи, пироги, хліб і навіть напої. Найпопулярніший напій – гарбузовий лате, який став візитівкою осені.

  4. Осінні ярмарки та фестивалі: Гарбузові ярмарки та фестивалі, на яких представлені різноманітні вироби з гарбуза, як кулінарні, так і декоративні, стали невід'ємною частиною американської осені.

Культурне та символічне значення гарбуза

Гарбуз у США символізує осінь і сезонний урожай, оскільки він достигає саме до жовтня. Гарбузи також асоціюються з ідеєю відновлення та процвітання завдяки своїм поживним властивостям і здатності довго зберігатися після збору. Це овоч, який можна використовувати як джерело їжі на зиму, що було особливо важливо для ранніх колоністів.

Гарбуз також символізує американську винахідливість. Замість того, щоб вирізати ліхтарі з ріпи, як у Європі, американці використовували більш доступний та зручний гарбуз, що зрештою створило традицію, яка прижилася і стала міжнародною.

Харчова цінність та користь для здоров'я

Гарбуз – це не лише символ осені, але й надзвичайно корисний продукт. Цей овоч багатий на харчові волокна, а також є чудовим джерелом вітаміну А. У 100 грамах буде майже денна його норма. Крім того, гарбуз забезпечить близько третини добової норми вітамінів К та Е і близько 10% потрібної дози вітамінів В6 і С, а також рибофлавіну. А з мінералів тут можна знайти мідь, залізо, магній і калій. У гарбузі мало калорій, що робить його популярним вибором для тих, хто худне або намагається тримати вагу під контролем.

Гарбузове насіння також багате на магній, залізо, цинк та інші важливі мінерали. Завдяки своїм властивостям гарбуз широко використовується в кулінарії та медицині, особливо для зміцнення імунної системи та підтримки здоров’я очей.

Це універсальний осінній овоч: з гарбуза можна приготувати як пікантні, так і солодкі страви. Він поживний, та разом з тим - легкий для засвоєння організмом. Кулінари експериментують з різними сортами, додають до м’ясних та грибних страв і готують з гарбуза десерти. А хто віддає перевагу простим стравам - запікає його із травами.

Гарбуз у поп-культурі та кінематографі

Гарбуз, і зокрема ліхтар Джек-о’-лантерн, став однією з найбільш впізнаваних ікон Хелловіну в США. Фільми жахів, книги та телешоу часто використовують образ гарбуза як символ чогось загадкового чи лякаючого. Популярний фільм «Хелловін» (1978) із Джеком-о’-лантерном на постері став класикою жанру жахів і ще більше зміцнив зв’язок між гарбузом і святом Хелловін.

Економічний аспект

Сучасне вирощування гарбуза має суттєве економічне значення для сільського господарства США. Близько 1,5 мільйона тонн гарбузів вирощується щорічно, причому найбільші обсяги припадають на штати Іллінойс, Каліфорнія, Огайо і Пенсильванія. Гарбузи є не тільки продуктом харчування, але і важливим комерційним ресурсом, зокрема в період Хелловіну.

Підтримка екологічності

Оскільки гарбузи є природними і біорозкладними, їх широко використовують у фермерських господарствах, щоб уникати пластика. Зокрема, після Хелловіну залишки гарбузів часто використовуються як добриво або корм для тварин, що допомагає зменшити відходи та сприяє органічному землеробству.

Національний день гарбуза – це більше, ніж просто святкування на честь овоча. Це вшанування багатовікових традицій, культурної спадщини, економічної важливості та значення гарбуза для здоров’я. Відзначення Дня гарбуза, як і популярність у кулінарії та його роль у святі Хелловін поступово переймають і українці. Тематичні дні, присвячені овочу-ягоді, проводять у навчальних закладах. На основі гарбуза розробляють все нові і нові рецепти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: