Яблучний тарт — це класичний французький десерт, випічка з тонкої, хрусткої основи з ніжного тіста, вкритого соковитими шматочками яблук. Основу для тарта зазвичай готують із пісочного тіста, яке добре тримає форму й чудово поєднується з соковитою начинкою з яблук. Вони можуть бути розкладені на тісті у вигляді акуратних, декоративних шарів.
Цей десерт має легкий, збалансований смак: солодкість яблук гармонійно поєднується з ніжною текстурою тіста, а часто ще й із легкою кислинкою, якщо використовуються кисло-солодкі сорти яблук. Яблучний тарт може бути як самостійним десертом, так і подаватися з кулькою ванільного морозива чи збитими вершками.
Інгредієнти:
масло вершкове (холодне) — 130 г;
жовток — 1 шт.;
вода — 50-60 мл;
борошно — 250 г (2 склянки місткістю 200 мл);
сіль — 5 г;
яблука — 1,3-1,4 кг;
цукор — 100 г;
вода — 60 мл;
сироп або джем (за бажанням) — до смаку.
Приготування.
Яблука вимити.
Борошно просіяти в глибоку миску.
Масло нарізати кубиками.
До борошна додати олію та сіль, перетерти руками в крихту.
Жовток відокремити в невелику посудину, долити до нього води, щоб їхня загальна вага склала 75 г. Перемішати.
У крихту влити яєчну суміш і швидко замішати липке тісто.
Загорнути тісто в поліетиленовий пакет і поставити в холодильник на 1 годину.
У цей час приготувати яблучне пюре: половину яблук очистити від серцевини та шкірки, нарізати невеликими шматочками.
У сотейник влити воду, додати нарізані яблука та 1/3 цукру, поставити на вогонь вище за середній і довести до кипіння. Після закипання води приготувати яблука на середньому вогні до м'якості (20 хвилин).
Потім яблука пюрувати товкачем або блендером. Пюре остудити.
Охолоджене тісто розгорнути в круглий пласт завтовшки 3-4 мм і розміром як ваша форма з урахуванням висоти борту.
Викласти тісто у форму, розрівняти, зайве зрізати. Тарт наколоти по дну виделкою. Поставити в холодильник.
Ввімкнути духовку для розігріву до 200 °С.
Яблука, що залишилися, очистити від шкірки, розрізати навпіл і видалити серцевину.
Нарізати половинки яблук пластинами завтовшки 2-3 мм.
Охолоджене яблучне пюре викласти рівномірним шаром на охолоджене тісто у формі.
На ніж викласти скибочки яблук так, що вони частково накладались одна на одну.
Перенести яблучні скибочки за допомогою ножа на пюре, красиво викласти по вершині пирога.
Посипати цукром, що залишився, і відправити в розігріту до 200 °С духовку на 30-35 хвилин.
Готовий пиріг зовсім трішки остудити.
За бажання змастити зверху яблучним джемом або сиропом — тоді французький яблучний тарт апетитно блищатиме.
Вийняти пиріг із форми й повністю остудити на ґратах.
Викласти тарт на таріль, розрізати та подавати.
Більше новин читайте на GreenPost.