Догори
Дати відгук

World Food Safety Day: здорове харчування підвищує якість життя і продовжує його середню тривалість

Дотримуючись 5 умов здорового способу життя, людина продовжує собі життя в середньому на 13 років.

3 хв на прочитання07 Червня 2024, 09:11
7 червня свято World Food Safety Day Здорове харчування 7 червня свято World Food Safety Day Здорове харчування
Поділитись:

 7 червня є Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підрахувала, що 80% усіх серцево-судинних захворювань можна було б запобігти за допомогою здорового харчування, збільшення фізичної активності та відмови від куріння.

Поліпшивши свій раціон, людина значно знижує ризики віково-залежних захворювань, підвищує якість життя і продовжує середню тривалість життя.

Здорове харчування покращує всі аспекти життя, від функції мозку до фізичної працездатності. Насправді їжа впливає на всі наші клітини та органи. Збалансований, корисний раціон включає високе споживання овочів і фруктів, цільного зерна, бобових, горіхів і насіння, риби і морепродуктів, оливкової олії, а також м'яса птиці, яєць і кисломолочних продуктів. Ці продукти багаті на клітковину, антиоксиданти, вітаміни і мінерали, поліфеноли, мононенасичені жири, які сприятливо впливають на серцево-судинну систему і організм в цілому.

Сьогодні дуже часто люди сідають на всілякі дієти, які мають короткочасний ефект. Однак, важливо створювати саме довгострокові, здорові звички, які сприятимуть зміцненню здоров'я та підтримці оптимальної ваги на постійній основі.

Як показало Гарвардське 34-річне дослідження, дотримання наступних 5 заходів надають найбільшу захисну роль здоров'ю:

  • Здорове харчування
  • Регулярне фізичне навантаження
  • Оптимальний індекс маси тіла
  • Відмова від куріння
  • Скорочення вживання алкоголю до дуже помірного

Було підраховано, що, дотримуючись 5 умов здорового способу життя, людина продовжує собі життя в середньому на 13 років. Але найголовніше, що дотримання найвищих вимог здорового способу життя потенційно додає близько 20 років життя.

В даний час загальноприйнятими вважаються такі правила оптимального харчування, дотримання яких сприяє профілактиці різних захворювань та продовження життя:

- споживайте різноманітну їжу, основу якої лежать продукти, як тваринного, і рослинного походження.

- кілька разів на день їжте різноманітні овочі та фрукти, переважно у свіжому вигляді (не менше 400 г на день)

- контролюйте вміст жирів (не більше 30% добової енергії) та заміняйте більшу частину насичених жирів ненасиченими рослинними оліями

- замінюйте жирні м'ясо та м'ясні продукти квасолею, бобами, сочевицею, рибою, птицею та нежирним м'ясом

- щодня споживайте молоко, кисломолочні продукти, сир із низьким вмістом жиру та солі

- вибирайте продукти, в яких мало цукру, обмежуючи частоту споживання рафінованого цукру, солодких напоїв та солодощів

- споживайте продукти з низьким вмістом солі. Сумарне вживання солі має бути не більше однієї чайної ложки (5-6 г) на день, включаючи сіль, що знаходиться в хлібі та оброблених, в'ялених, копчених або консервованих продуктах.

- дотримуйтесь раціонального водного режиму (рекомендується споживання 1,5-2 л рідини на день)

- підтримуйте свою вагу в рекомендованих межах (індекс маси тіла від 20 до 25) шляхом отримання помірних, переважно фізичних навантажень та правильного харчування.

Збалансоване харчування відіграє величезну роль не тільки для здоров'я, але і для щасливого життя та довголіття. Головне завдання людини – підтримувати роботу внутрішніх органів, вживати здорові продукти та не заважати природному довголіттю.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost