Догори
Дати відгук

Визначено спосіб їсти картоплю без ризику діабету

Даний продукт, що містить багато крохмалю та вуглеводів, може підвищувати рівень цукру в крові.

2 хв на прочитання18 Квітня 2023, 13:32
Поділитись:

Вчені з Австралії визначили, що ризик розвитку діабету через поїдання картоплі пов’язаний насамперед з тим, як її готують.

Різні дані свідчать, що пристрасть до страв з картоплі тісно пов’язана зі схильністю до організму діабету другого типу. Даний продукт, що містить багато крохмалю та вуглеводів, може підвищувати рівень цукру в крові.

Але вчені, які представляють Університет Едіт Коуен, дійшли висновку, що шкода, яка періодично приписується картоплі, обумовлена не саме продуктом з усіма її компонентами, а тим, як люди її готують і з чим їдять.

«Підвищення ризику діабету може бути пов’язане не з самою картоплею, а з методом його приготування та супутніми продуктами», – заявили дослідники.

Попередньо фахівцями були проаналізовані дані про харчування 54 000 людей, що живуть у Данії, де картопля шанована та поширена в національній кухні. Вчені констатували, що можливість діабету можуть підвищувати картопляне пюре, картопля фрі, чіпси – вони насичені жирами, не містять клітковини, вживаються разом соусами та іншими продуктами, які підвищують кількість споживаних жирів, калорій, при цьому не даючи довгого насичення. Їх вживання на регулярній основі сприяє ожирінню і водночас діабету другого типу.

У той же час фахівцями був визначений спосіб їсти картоплю без ризику діабету – для цього її потрібно вживати просто відвареною та охолодженою.

«Варена картопля не була статистично пов’язана з вищим ризиком розвитку діабету, вона взагалі на неї ніяк не впливала», – констатував один із авторів роботи, Пратик Покхарел.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
2 листопада Землю накриє магнітна буря: кому варто бути обережнішими
2 листопада Землю накриє магнітна буря: кому варто бути обережнішими
1 хв на прочитаннягодина тому
Сьогодні — День динамічної нешкідливості: філософія активного добра та мінімізації шкоди
Сьогодні — День динамічної нешкідливості: філософія активного добра та мінімізації шкоди
1 хв на прочитання4 години тому
Катерина Флекман. Психологиня, поетка, волонтерка
Як зберегти ментальне здоров’я взимку: поради психологині Катерини Флекман
8 хв на прочитання14 годин тому
В Карпатах масово фіксують отруйну вогняну саламандру: її токсин викликає судоми та параліч
В Карпатах масово фіксують отруйну вогняну саламандру: її токсин викликає судоми та параліч
1 хв на прочитанняВчора
Їжа без жорстокості: чому світ дедалі частіше обирає веганство
2 хв на прочитанняВчора
Боротьба з порушеннями: 3,6 млн грн штрафів за антитютюновий закон
1 хв на прочитання31 Жовтня 2025
Гепатит як «бонус» до служби: чи достатньо не займатись незахищеним сексом і не користуватися чужою зубною щіткою
8 хв на прочитання31 Жовтня 2025
Класична музика допомагає очам: нове дослідження з Бразилії
1 хв на прочитання31 Жовтня 2025
Більше з GreenPost