Догори
Дати відгук

Виявлена ботаніками рідкісна колекція рослин епохи Відродження свідчить про зміну клімату

Тисячі зразків 1500-х років демонструють величезні зміни у флорі Болоньї через кліматичну кризу та міграцію.

4 хв на прочитання11 Грудня 2023, 10:07
Колекція містить 5000 висушених рослин, зібраних італійським натуралістом Уліссе Альдрованді. Фото: Archivio Gbb/Alamy Колекція містить 5000 висушених рослин, зібраних італійським натуралістом Уліссе Альдрованді. Фото: Archivio Gbb/Alamy
Поділитись:

Колекція засушених квітів, вивезених зі схилів Болоньї 500 років тому, показує, як кліматична криза та міграція людей змінюють ландшафти північної Італії. Про це розповідає The Guardian.

Зібрані між 1551 і 1586 роками натуралістом епохи Відродження Уліссе Альдрованді, 5000 делікатно зрізаних і висушених рослин утворюють одну з найбагатших колекцій свого часу.

Початковою метою Альдрованді було ідентифікувати види рослин і зрозуміти, які з них можна використовувати у фармацевтичних цілях. Згідно з новим дослідженням, опублікованим Королівським товариством, майже півтисячоліття потому його ретельно висушені зразки допомагають ботанікам документувати величезні зміни, що відбулися в навколишніх ландшафтах.

За часів Альдрованді пагорби Болоньї були багаті на види, які перебувають під загрозою зникнення чи навіть зникли сьогодні, такими як пустирник, який використовувався в медичних цілях і зараз, імовірно, вимер у регіоні. За словами дослідників, загальна кількість видів зросла з 1500-х років, але якість флори знизилася, оскільки кількість рідкісних видів зменшилася. За досліджуваний період населення Італії зросло на 560 %.

Гербарій Альдрованді складається з 15 книг, кожна з яких містить до 580 зразків, склеєних на аркушах. Збірник містить нотатки про частоту, чисельність видів, екологію, місцеві назви та використання в народній медицині. Дослідники вважають, що це найстаріший зразок гербарію, що містить такі докладні записи.

«Гербарій Альдрованді зберігає пам’ять про перші ознаки радикальної трансформації європейської флори та середовищ існування», — йдеться у виданні.

Однією з частин цієї трансформації є величезний приплив немісцевих видів. На момент формування колекції лише 4 % квітів були американськими видами, які культивувалися майже виключно в приватних або ботанічних садах. Такі рослини, як солодкий перець і кабачки, були імпортовані завдяки раннім дослідженням Центральної та Південної Америки. Відтоді відбулося 1000 % збільшення немісцевих квітів з Америки, що ілюструє зростаючу важливість американсько-європейських торговельних шляхів від епохи Відродження.

«Ми ніколи не очікували побачити таку значну різницю. Це зростання викликає страх у певному відношенні, тому що воно є однозначною ознакою глибокого людського впливу», — сказав провідний дослідник доктор Фабріціо Булдріні з Болонського університету.

Команда Булдріні порівняла флору, зібрану Альдрованді, з колекціями Джироламо Кокконі (1883) і записами, зібраними в регіоні Емілія-Романья між 1965 і 2021 роками. Вони подивилися на рівнину, що оточує річку По та її притоки, де вони могли порівняти між собою набори даних.

Дані також показують наслідки «малого льодовикового періоду», який тривав до середини 1800-х років. Високогірні види, такі як сріблястий журавель, зазвичай зустрічаються на висоті понад 1700 м над рівнем моря, але Кокконі знайшов їх на висоті 800 м над рівнем моря. Гірський лютик зараз зустрічається лише на висоті вище 1000 м, але під час «малого льодовикового періоду» його можна було знайти на висоті 300 м.

Альдрованді також допоміг створити ботанічний сад міста, один із найперших у Європі. У його час і в наступні століття було створено ряд важливих колекцій, і Болонья стала «свого роду колискою сучасної ботаніки та гербаріїв».

Починаючи з 1970-х років, існував проект картографування всієї флори регіону, результатом якого стала база даних із понад 500 000 записів.

Дослідники наголошують на важливості записів про сухі квіти.

«Останньою науковою тенденцією є відмова від цих колекцій, які вважаються запорошеними, громіздкими, непотрібними — дуже дорогими для зберігання та підтримки і практично непридатними для сучасних досліджень. Проте гербарії є незамінними і незамінними банками даних для багатьох галузей досліджень», — сказав Булдріні.

За даними Index Herbariorum, світові колекції містять 390 млн екземплярів.

«Відмовитися від них — це все одно, що відмовитися від наших історичних архівів, пам'ятників чи мистецьких колекцій», — додав Булдріні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.