Один з продуктів, рекомендованих для вживання на сніданок людям з високим рівнем холестерину, є цільнозернова вівсянка.
Холестерин – це жирна речовина, яка виробляється в печінці і споживається нами в складі деяких продуктів. У певній кількості він необхідний організму, але надлишок холестерину загрожує закупоркою артерій і розвитком таких проблем зі здоров’ям, як серцевий напад або інсульт.
Коли мова заходить про необхідність зниження рівня холестерину і його контролю, одним з ключових методів стає переосмислення і корекція раціону. Людям з підвищеним холестерином зазвичай рекомендуються до вживання необроблені або малооброблені нежирні продукти, здебільшого рослинного походження. Також на цьому шляху важливо правильно вибирати продукти для сніданку, повідомляє Healthline.
Вівсянка. Одним з кращих продуктів, придатних для сніданку, медика називають цільні зерна вівса або вівсянку довго варіння. Такий продукт містить розчинну клітковину, ефективно знижує рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), так званого «поганого» холестерину. Це відбувається завдяки тому, що розчинна клітковина уповільнює процес травлення, будучи «важкою» для засвоєння – в результаті всмоктування жиру в кров також гальмується.
За даними Клівлендської клініки, “вживання всього півтори чашки вареної вівсянки в день може знизити рівень холестерину на 5-8 відсотків”.
Білок. Ще один продукт, що вимагає довгого перетравлення і не приводить до збільшення рівня цукру в крові, через якого швидко виникає голод. На думку медиків, в боротьбі з високим холестерином корисно вживати на сніданок не тільки яйця, але і сироватковий білок. Дослідження показали, що сироватковий протеїн, що приймається в якості добавки, сприяє зниженню рівня як ЛПНЩ, так і загального холестерину, а також артеріального тиску.
Авокадо. Вчені Університету штату Пенсільванія виявили, що вживання одного авокадо в день пов’язане з більш низьким рівнем «поганого» холестерину у дорослих людей з надмірною вагою.
Що ще корисно їсти на сніданок при високому холестерині: висівки, горіхи і насіння, насіння льону і чіа, перловку і ячмінь, цільнозерновий хліб, пісне м’ясо на зразок курячої грудки.