Догори
Дати відгук

Вищий антикорупційний суд може відновити справу «Роттердам+»

НАБУ стверджує, що за цією формулою українці переплатили за електроенергію 39 млрд гривень

2 хв на прочитання22 Вересня 2020, 20:36
Поділитись:

У середу, 23 вересня, Вищий антикорупційний суд розгляне скаргу колишнього заступника генпрокурора Віктора Чумака на закриття кримінального провадження за фактом завдання споживачам електроенергії збитків внаслідок упровадження формули «Роттердам+». Повідомляє пресслужба НАБУ.

У НАБУ переконані, що закриття цієї справи суперечить засадам верховенства права, а будь-які рішення стосовно неї поза межами судового процесу не відповідають законним інтересам громадянського суспільства і держави. 

"За даними слідства, у 2016 році регулятор НКРЕКП включив до тарифу на електроенергію, що виробляли ТЕС групи компаній ДТЕК, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме — витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі (формула «Роттердам+»). Цю «формулу» запропонував сам ДТЕК, бо саме такий підхід до ціноутворення давав можливість компанії отримувати максимальний прибуток", - йдеться у повідомленні НАБУ.

При цьому, у НАБУ стверджують, що у Нацкомісії по тарифах точно знали що:

▪️левова частина вугілля буде вітчизняного видобутку та не буде завозитись з Роттердаму;

▪️виробники не будуть нести витрати на транспортування вугілля з Роттердаму та перевалку в портах України;

▪️ціна вугілля, що буде в підсумку сформована за запровадженою формулою, є завищеною та такою, що не відповідає інтересам України;

▪️встановлення завищеної ціни на вугілля негативно вплине на ВВП, на конкурентоздатність української продукції закордоном, призведе до зайвих витрат споживачів електроенергії та всього населення України, та до втрат державного бюджету;

▪️є альтернативні варіанти, що дозволять виробникам електроенергії покрити витрати, мати прибуток та інвестувати в подальший розвиток, й при цьому не призведуть до зазначених вище негативних наслідків.

"Слідство отримало докази того, що таке ціноутворення призвело до зростання вартості всієї електричної енергії й, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. За висновками експертизи, споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр. завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «#Роттердам+». Водночас за підсумками науково-економічних досліджень збитки за весь період дії «формули» становлять 39 млрд грн", - розповіли у НАБУ.

Попри те, що розслідування знаходиться на завершальній стадії, очікуються лише відповіді на запити про міжнародну правову допомогу, 28 серпня 2020 року прокурор САП вирішив закрити справу. У НАБУ сподівається на відновлення розслідування.  

Нагадаємо, збитковий "Енергоатом" збільшив на 5 млрд гривень адміністративні витрати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.