В Україні буде змінено норми промислового вирощування шипшини, що має суттєво стимулювати розвиток цієї галузі. Ключова зміна полягає у зменшенні мінімальної щільності насаджень з 5000 до 2500 саджанців на гектар. Таке рішення було ухвалено на засіданні Робочої групи з питань розвитку садівництва при Міністерстві аграрної політики та продовольства.
Про це повідомив президент ВГО «Українська горіхова асоціація» Геннадій Юдін.
Ініціатором змін виступила саме «Українська горіхова асоціація», яка нещодавно додала до напрямів своєї діяльності розвиток промислових насаджень шипшини. За словами пана Юдіна, попри високий попит на шипшину в харчовій, фармацевтичній та косметологічній галузях, а також її експортний потенціал, розвиток промислового вирощування в Україні стримувався кількома факторами.
«Проаналізувавши причини, що стримують зростання площ шипшинових садів, ми дійшли висновку, що основним фактором є саме інтенсивна схема посадки, закладена у вимогах... яка передбачає мінімальну кількість саджанців на 1 га — 5000 саджанців шипшини», — пояснив він.
Ця норма була застарілою, оскільки у 2023-2025 роках в Україні було зареєстровано 6 нових промислових сортів шипшини, які орієнтовані на значно меншу щільність посадки і є більш затребуваними на ринку.
Пропозицію асоціації підтримали науковці. Фахівці Інституту садівництва НААН, дослідивши питання, дійшли висновку, що норматив дійсно необхідно зменшити до 2500 саджанців на гектар.
У результаті робоча група Мінагрополітики підтримала пропозицію та ухвалила рішення внести відповідні зміни до Наказу №447 від 12.07.2022 р. Очікується, що цей крок зробить закладання шипшинових садів більш рентабельним та інвестиційно привабливим для українських аграріїв.
Більше новин читайте на GreenPost.