Випічка з яблуками: 8 рецептів ароматної та пишної шарлотки на будь-який смак

10 хв на прочитання26 Жовтня 2024, 07:44
Фото: «Здорові люди»

Здатний приготувати кожен.

Осінь — саме час для яблучної шарлотки. Напевно, в кожній родині є свій рецепт приготування цієї запашної випічки. Шарлотку здатний приготувати кожен, головне — знайти свій рецепт. «Здорові люди» пропонують вісім варіантів на будь-який смак.

Класична шарлотка

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

яблука — 1 кг;

яйця — 3 шт.;

цукор — 150-200 г (залежно від кислоти яблук);

борошно — 150 г;

ванільний цукор — 1 ч. л.;

мелена кориця — дрібка;

цукрова пудра — для посипання.

Приготування.

Яйця розбити в миску чашу. Всипати цукор і збити до пишної густої маси.

Борошно просіяти. Разом із ваніллю та корицею змішати з яєчною масою. Акуратно перемішати та залишити набухати.

Яблука почистити та порізати кубиками.

Застелити форму папером для випікання, змастити вершковим маслом і присипати борошном або панірувальними сухарями.

Викласти яблука у форму. Вилити тісто зверху та трохи розподілити, щоб воно потрапило в зазори між яблуками.

Випікати в розігрітій до 180 °C духовці протягом години. Готовність можна перевірити дерев'яною зубочисткою.

Після випікання залишити шарлотку охолонути протягом 10 хвилин, а потім дістати із форми.

При подачі посипати цукровою пудрою.

Шарлотка з джемом

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

борошно — 250 г;

абрикосовий джем — 200 г;

цукор — 140 г;

рослинна олія — 100 г;

яйця — 3 шт.;

яблука — 2 шт.;

картопляний крохмаль — 50 г;

розпушувач — 16 г;

екстракт ванілі — до смаку.

Приготування.

Борошно просіяти.

У чашу міксера розбити яйця, додати цукор. Збивати, доки суміш не стане кремоподібною.

Потроху вливати олію, продовжуючи збити.

Додати ванільний екстракт і поступово всипати борошно, крохмаль та розпушувач, не припиняючи перемішувати.

Яблука нарізати шматочками, видаливши шкірку та насіння. Викласти в тісто й обережно розмішати ложкою (кілька скибочок прибрати для прикраси).

Перекласти тісто в змащену олією та посипану борошном форму для випікання.

На поверхню викласти джем і прикрасити скибочками яблук.

Випікати в розігрітій до 180 °C духовці близько години.

Якщо поверхня пирога зарум'янюватиметься, можна прикрити його аркушем паперу для випікання.

Готовність шарлотки перевірити зубочисткою — якщо під час протикання вона залишиться сухою, пиріг готовий.

Дістати випічку з духовки та дати охолонути.

Шарлотка з родзинками та горіхами

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

солодкі яблука — 1 кг;

солодка біла булка — 300 г;

цукор — 200 г;

біле вино — 100 мл;

вода — 100 мл;

лимон (цедра) — 1 шт.;

родзинки — 80 г;

кедрові горіхи — 40 г;

вершкове масло (кімнатної температури) — 50 г;

ром — до смаку.

Приготування.

Замочити родзинки в теплій воді. Коли вони стануть досить м'якими, воду злити.

Яблука очистити, видалити серцевину й нарізати часточками завтовшки близько 2 см.

У каструлі з'єднати 150 г цукру, вино, воду і натерту цедру лимона. Запалити вогонь і, коли цукор розтане, викласти яблука. Готувати на сильному вогні кілька хвилин, поки вони не стануть м'якими.

Вимкнути вогонь, дати яблукам охолонути та злити рідину від варіння в окрему миску — вона знадобиться, щоби змочити скибочки булки.

З булки видалити скоринки.

З'єднати 50 г цукру, що залишилися, з м'яким вершковим маслом і 2 ст. ложками яблучної рідини від варіння. Змішати інгредієнти до одержання однорідної кремової маси.

Форму для випікання змастити отриманою сумішшю, укласти на дно 5 скибочок булки, розташувавши їх по спіралі. Також викласти краї скибочками злегка нахлистом один на одного.

За допомогою пензлика змастити маслом усю внутрішню поверхню скибочок.

Третину яблук викласти на дно, посипати родзинками та кедровими горішками.

Накрити яблуками, потім посипати родзинками та кедровими горішками й завершити знову шаром яблук. Ущільнити все тильною стороною ложки й покласти останній шар скибочками булки по спіралі, закривши всю поверхню.

Добре змастити верхній шар масляною сумішшю, збризкати невеликою кількістю рому.

Випікати шарлотку в духовці при температурі 170 °С 25-30 хвилин, поки вся поверхня стане золотисто-коричневою.

Коли шарлотка буде готова, дістати її з духовки й дати охолонути. Потім витягти з форми.

Подавати шарлотку кімнатної температури можна з кулькою морозива.

Шарлотка з яблуками без яєць

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

яблука — 570 г;

борошно — 200 г;

цукор — 200 г;

яблучний сік — 100 мл;

соняшникова олія — 150 г;

лимон — 1 шт.;

розпушувач — 16 г;

мелена кориця — ½ ч. л.

Приготування.

Лимон ретельно промити, обсушити та зняти цедру. З половини лимона вичавити сік.

Яблука почистити, видалити серцевину й нарізати їх кубиками на 1 см.

Перекласти яблука в миску, залити соком лимонним і перемішати, щоб вони не потемніли.

У чашу міксера насипати цукор, влити сік і перемішати на низькій швидкості до однорідності. Потім поступово вливати олію, не перестаючи збивати, щоб вийшла стабільна і блискуча емульсія.

У миску просіяти борошно та розпушувач. Продовжуючи збивати, додавати в міксер по ложці борошна за один раз. В результаті повинна вийти однорідна суміш без грудочок.

До яблук додати цедру, корицю та тісто, акуратно перемішати.

Перекласти тісто у застелену папером форму для випікання. Готувати в розігрітій до 180 °C духовці приблизно 40-50 хвилин.

Після готовності залишити шарлотку охолонути у формі.

Шарлотка з нутелою

Фото: «Здорові люди»

Усі продукти для приготування шарлотки мають бути кімнатної температури.

Інгредієнти:

борошно — 300 г;

вершкове масло — 150 г;

нутела — 150 г;

кисло-солодкі яблука — 3 шт.;

яйця — 4 шт.;

лимон — 1 шт.;

молоко — 90 г;

цукор — 80 г;

згущене молоко — 30 г;

тростинний цукор — 30 г;

сіль — дрібка.

Приготування.

З лимона вичавити сік.

Очистити яблука й нарізати їх часточками товщиною 0,5 см. Викласти в миску, налити воду та додати лимонний сік.

Помістити попередньо розм'якшене вершкове масло разом із цукром у міксер із віничком і збити інгредієнти до утворення білої пінистої маси.

По одному вбивати яйця, додати сіль і збивати не менше 5 хвилин, доки суміш не стане однорідною й без грудочок.

Борошно просіяти та змішати з розпушувачем. Потроху всипати в яєчну масу, не перестаючи перемішувати, потім влити молоко.

Добре перемішати та розділити тісто на 2 рівні частини. В одну додати нутелу, в іншу — згущене молоко. Розмішати кожну частину окремо.

Форму для випікання застелити папером і розподілити обидва види тіста ложкою всередині форми, чергуючи кольори. Для створення «мармуровості» провести виделкою по спіралі зверху донизу через два кольори тіста.

Зі скибочок яблука злити підкислену воду та злегка обсушити. Обваляти кожну скибочку в коричневому цукрі.

Розмістити яблука поверх тіста візерунком у вигляді сонячних променів.

Випікати шарлотку в розігрітій до 180 °C духовці 50-60 хвилин. Наприкінці випікання на кілька хвилин можна прикрити шарлотку листом алюмінієвої фольги, щоб випічка не потемніла. Готовність перевірити зубочисткою.

Потім дістати шарлотку й дати охолонути перед подачею на стіл.

Шарлотка з яблуками на сметані

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

яблука (не дуже солодкі) — 4 середніх;

сметана — 200 г;

цукор — 180 г;

борошно — 150 г;

яйце — 1 шт.;

сода — ½ ч. л.

Приготування.

Викласти в миску цукор і сметану, вбити яйце. Перемішати до однорідності.

Борошно просіяти. Всипати до сметанної маси борошно та соду, розмішати. Тісто має вийти консистенції негустої сметани.

Яблука почистити, видаливши кісточки, нарізати шматочками.

Викласти половину яблук у застелену папером форму для випікання та залити половиною тіста.

Потім викласти другу половину й вилити тісто, що залишилося.

Впікати шарлотку з яблуками в розігрітій до 180 °C духовці близько 40 хвилин.

Шарлотка з яблуками та маком

Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

яблука — 300 г;

мак — 150 г;

вершкове масло — 125 г;

цукор — 100 г;

яйця — 4 шт.;

манна крупа — 4 ч. л.;

розпушувач — ¾ ч. л.;

темний шоколад — 100 г;

вершки — 2 ст. л.;

сіль — дрібка.

Приготування.

Мак залити окропом і залишити набухати приблизно на півгодини. Потім воду злити.

Яблука почистити та натерти на бурякову тертку. Додати до них мак.

Олію збити із звичайним і ванільним цукром, а також із сіллю до пишності.

Відокремити жовтки від білків. Жовтки по одному додавати масляно-жовткову суміш, добре збиваючи.

У масу викласти яблука з маком, манку, розпушувач, родзинки і розмішати.

Білки збити до густої піни й акуратно, але швидко вмішати в тісто.

Форму для випікання вистелити папером і вилити тісто.

Випікати шарлотку в розігрітій до 180 °C духовці близько 50 хвилин. Якщо верх підрум'янюватиметься надто швидко, накрити його фольгою.

Готовність перевірити зубочисткою. Потім шарлотку дістати і залишити остигати, не виймаючи з форми.

Для глазурі розтопити шоколад на водяній лазні. Додати вершки та перемішати до однорідності.

Вилити глазур на шарлотку й дати охолонути. Потім прибрати у холодильник мінімум на 3 години.

Шарлотка з яблуками на кефірі

Осінь — саме час для випічки з яблуками. Шарлотку здатний приготувати кожен, головне — знайти свій рецепт. Ось вісім варіантів на будь-який смак.

Інгредієнти:

Приготування.

Яблука почистити, видалити серцевину разом із насінням. Нарізати яблука тонкими скибочками чи кубиками — головне, щоби шматочки були невеликими й однаковими.

У глибоку миску вбити 3 яйця та всипати цукор. Збити віничком чи міксером. Суміш має стати однорідною і трохи збільшитися в об’ємі. Занадто довго збивати не потрібно — рівно стільки, щоб цукор частково розчинився.

У яєчну масу влити кефір. Відразу ж додати соду. З'являться дрібні бульбашки, і тісто почне трохи пінитися.

Покласти сіль і ванільний цукор.

Борошно просіяти і поступово додавати до яєчно-кефірної суміші, розмішуючи, поки тісто не стане гладким. Воно повинно мати консистенцію густої сметани.

Горіхи подрібнити.

У тісто викласти яблука та горіхи й акуратно перемішати. Всі яблука мають бути вкриті тістом і рівномірно розподілитися по посудині.

Форму для випікання змастити олією та присипати борошном. Вилити тісто з яблуками та випікати в розігрітій до 180 °C духовці 40-50 хвилин.

Дістати шарлотку з духовки і дати їй трохи охолонути у формі. Потім акуратно вийняти та розрізати на шматочки.

Смачного!

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: