Догори
Дати відгук

Всесвітній день абетки Брайля

Загальна кількість людей із захворюваннями зору становить мільярд людей.

3 хв на прочитання04 Січня 2024, 12:00
4 січня свято Всесвітній день абетки Брайля 4 січня свято Всесвітній день абетки Брайля
Поділитись:

 4 січня 2019 року вперше було відзначено свято, присвячене винаходу французького тифлопедагога Луї Брайля, – Всесвітній день абетки Брайля (World Braille Day), який було започатковано резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (A/RES/73/161) у листопаді 2018 року з метою підвищення поінформованості про значення абетки Брайля як одного із засобів спілкування для повної реалізації прав людини сліпих і людей з вадами зору.

Хто такий Брайль?

Луї Брайль народився на початку 19 століття у Франції у сім'ї шевця та шорника. Нещасний випадок у трирічному віці призвів до того, що у хлопчика розвинулося симпатичне запалення очей, і він осліп. На щастя, його батьки доклали величезних зусиль до того, щоб дитина здобула освіту. Він відвідував школу для сліпих дітей і навчався там за існуючим тоді рельєфно-лінійним шрифтом В. Гаюї. Незабаром підліток звернув увагу на систему кодування літер, що використовувалася в армії і винайдену капітаном Шарлем Барб'є, іменовану «нічним шрифтом». Ця система використовувалася для читання в темряві на дотик.

Створення абетки

У 1824 році Луї Брайль створює альтернативний рельєфно-лінійному шрифту Гаюї, що використовувався, варіант абетки для сліпих людей. В основі цієї абетки лежав тактильний рельєфно-крапковий шрифт. Він був системою кодування букв і цифр за допомогою певних комбінацій опуклих точок. Шрифт, винайдений Луї Брайлем, виявився дуже зручним, незважаючи на те, що перша його оцінка лікарями була негативною. Винахід набув широкого поширення в усьому світі, воно використовується в тифлопедагогіці і в даний час.

Наприкінці 19 століття США з'явилася перша друкарська машинка Брайля. Цей винахід продовжив удосконалюватися і в 20 столітті, до середини якого з'явилися перші принтери для тиснення шрифтом Брайля. До кінця 20 століття шрифт Брайля почав використовуватися і в комп'ютерній техніці, де з'явився Дисплей Брайля, - пристрій для відображення текстової інформації шрифтом Брайля. Згодом абетка Брайля була пристосована під багато мов світу.

Значення свята

Обмежені можливості людей, які є інвалідами зору, вимагають окремої уваги суспільства та держави. Адже лише повністю сліпих людей на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, налічується 39 мільйонів людей, а загальна кількість людей із захворюваннями зору становить мільярд людей.

Винахід Луї Брайля у справі надання допомоги сліпим і людей з вадами зору в реалізації своїх прав і можливостей було оцінено ООН за заслугами. День народження знаменитого тифлопедагога став основним під час заснування пам'ятної дати. 

Абетка Брайля використовується сліпими і слабозорими людьми не тільки для читання, а й для письма. Щоправда, лист має свої особливості. Знаки пишуться методом проколювання точок на звороті аркуша праворуч-наліво для того, щоб читання було можливим у традиційній формі (ліворуч-праворуч). Згодом абетку Брайля було вдосконалено та ускладнено новими знаками. Сьогодні з її допомогою можна передавати не лише літери та цифри, а й музичні знаки, математичні та наукові символи.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.