Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Все може початися вже після 40: ось які зміни в процесі старіння відбуваються з жіночими статевими органами

Все може початися вже після 40: ось які зміни в процесі старіння відбуваються з жіночими статевими органами

Частини наслідків можна якщо не уникнути, то хоча би знизити ступінь їхнього прояву.

5 хв на прочитання28 Грудня 2023, 01:21
Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com / Cliff Booth Зображення має ілюстративний характер. Фото: pexels.com / Cliff Booth
Поділитись:

З віком зморшки з'являються не тільки на обличчі — наші статеві органи теж схильні до змін, і не лише зовнішніх. «Дзеркало» розповіло про те, як у процесі старіння змінюються жіночі геніталії.

Можливо, доведеться забути про натуральне мастило

З наближенням до менопаузи — тобто десь після 40-45 років — у жінки падає концентрація естрогену в крові, те саме відбувається з прогестероном. Такі гормональні зміни впливають зокрема на фізичний стан вагіни — м'язової трубки, яка з'єднує вульву та матку.

Зокрема, клітини цього органу з великою ймовірністю виділятимуть дедалі менше мастила, а його стінки втратять еластичність, «стягнуться» та стоншуються. Відчуватися такі зміни можуть як постійне відчуття сухості і навіть «наждачки» у піхві, печіння, свербіж. Причому, якщо ці «радості» не наздогнали жінку на початку настання менопаузи, це не означає, що вони не з'являться пізніше.

В одному з американських досліджень, опублікованому в 2018 році, аналізували симптоми, про які понад 2 тис. жінок розповідали лікарям протягом 17 років. Виявилося, що у віці з 42 до 53 років, коли часто починається менопауза, лише 19,4 % учасниць дослідження скаржилися на сухість у піхві. Але вже на період 57-69 років цей відсоток зростав до 34. За іншими оцінками, подібні симптоми взагалі можуть відчувати близько половини жінок як до, так і відразу після менопаузи.

Такі зміни часто призводять до дискомфорту і болю — причому не лише при сексі. Терпіти це не потрібно — краще порадитися з лікарем і підібрати зволожувальні гелі, розроблені спеціально для використання всередині вагіни. Для сексу можна використовувати лубриканти. Якщо ж це не допомагає позбутися неприємних відчуттів, варто порадитись із медиками та знайти інші варіанти вирішення проблеми.

Мікробіом піхви стане більш лужним — це збільшить уразливість до інфекцій

На мікробіом (мікрофлору) вагіни можуть вплинути різні фактори, вікові зміни — лише один із них.

У нормі у піхву кислотний pH — від 3,8 до 4,5, але після досягнення менопаузи він може зрости до 4,7 і навіть вище, наблизившись до лужного значення.

Саме собою це нормально — жінки навіть не відчувають те, що рівень pH у їхній вагіні змінюється. Однак деякі зміни все ж таки бувають помітні неприємні. Наприклад, через більш лужний рівень кислотності запах вагінальних виділень може стати не таким, як раніше.

Крім того, вікові зміни рівня рН знижують природний імунітет, який стримує зростання кількості інфекційних бактерій. Відповідно шанс розвитку якогось захворювання на кшталт дисбактеріозу чи молочниці значно вищий, ніж у молодості. Тому якщо запах виділень різко змінився на неприємний і вони стали підозріло виглядати — це привід записатися до лікаря.

Матка почне атрофуватись досить рано

Звучить моторошно, але насправді це лише наслідок згасання дітородної функції, яке зазвичай не приносить ніякого дискомфорту — крім, мабуть, психологічного.

Атрофічний процес у м'язовій оболонці матки й ендометрії, необхідному для розвитку вагітності, йде найбільш інтенсивно у перші ж роки менопаузи. Упродовж цього терміну обсяг органу, де виношується плід, зменшується до 35 %. Цілком процес атрофії закінчується приблизно через 20 років після повного припинення менструації.

Проте у матці можуть зростати ракові клітини абощо. Тому навіть після настання менопаузи та за відсутності статевого життя важливо не забувати вчасно складати необхідні тести у гінеколога — як правило, це рекомендують робити до 65 років.

Зовнішній вигляд вульви також зміниться

З віком приплив крові до геніталій зменшується. Також через повільніше кровопостачання статеві губи можуть стати менш «налитими» на вигляд і можуть навіть зменшитися, а волосся на вульві — посівіти, порідшати та стоншитися.

Крім цього, сама шкіра на зовнішніх статевих органах теж може стати тоншою і вкритися зморшками. У жінок, що народжували, можуть навіть проступити вени.

Ще одна нерідка ознака старіння — зміна кольору шкіри вульви на більш блідий.

І, мабуть, найнеприємніше — це обвисання статевих губ і навіть шкіри на лобку. Для «підтяжок» цієї зони існують естетичні пластичні операції — ті, кому вікові зміни завдають сильного дискомфорту і знижують самооцінку, вдаються навіть до такого радикального методу боротьби зі старінням.

Але дещо все-таки обнадіює

Не обов'язково, що всі жінки точно зіштовхнуться із симптомами вікових змін, переліченими вище. Наприклад, у тому ж дослідженні, де вивчали стан американок протягом 17 років, з'ясувалося: хто не веде статеве життя, майже вдвічі рідше стикаються з вагінальною сухістю, ніж ті, хто сексуально активний.

Частини наслідків можна якщо не уникнути, то хоча би знизити ступінь їхнього прояву. Наприклад, відмова від куріння допоможе не так сильно відчувати симптоми вагінальної сухості та проблем із кровообігом у зоні статевих органів. А регулярні заняття сексом не дають вагінальним м'язам усихати, залишаючи їх еластичнішими, ніж вони могли б бути.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора