ВООЗ оновила перелік патогенів, які можуть спровокувати нову пандемію

2 хв на прочитання06 Серпня 2024, 10:24
Фото: JDFAF

Низка збудників, що увійшли до переліку Організації, властиві певному регіону, однак мають потенціал до поширення.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оновила перелік найнебезпечніших патогенів, які можуть стати причиною чергової пандемії. Це бактерії, грибки і віруси, які циркулюють у світі, але їхнє поширення поки вдається тримати під контролем.

Відповідно до оновленого списку, кількість патогенів, які можуть спровокувати наступну пандемію, зросла до понад 30. І тепер включає вірус грипу А, вірус денге та вірус віспи мавп. Дослідники кажуть, що список «пріоритетних патогенів» допоможе організаціям вирішити, на чому зосередити свої зусилля в розробленні методів лікування, вакцин і діагностики.

Обирали патогени на основі їхньої потенційної загрози для глобальної охорони здоров’я. Критеріями відбору були висока заразність, вірулентність та обмежений доступ до вакцин і методів лікування. В Організації наголосили, що перелік і надалі планомірно оновлюватимуть залежно від розвитку ситуації. Не зважаючи на глобальні зміни, зокрема, кліматичні, урбанізацію чи міжнародні поїздки.

"Тепер перелік патогенів краще охоплює всі ризики і описує дійсну ситуацію, зазначила імунолог з Університету Шрі-Джаяварденепура в Коломбо, Шрі-Ланка, Ніліка Малавіге. Вона вивчає сімейство вірусів Flaviviridae, до якого входить вірус, що викликає лихоманку Денге.

Пріоритетні збудники, опубліковані у новому звіті, були вибрані з огляду на їхній потенціал викликати глобальну надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я. Це було зроблено на основі доказів, які свідчать про те, що патогени були дуже трансмісивними та вірулентними, і що доступ до вакцин та методів лікування був обмежений.

«Процес встановлення пріоритетів допомагає виявити критичні прогалини в знаннях, які необхідно терміново усунути, і забезпечити ефективне використання ресурсів», - пояснила керівниця групи ВООЗ з розроблення проекту епідемій Ана Марія Енао Рестрепо.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: