Вітроенергетика в Україні: ТОП-5 найбільших станцій

1 хв на прочитання13 Серпня 2024, 08:25
Фото ілюстративне

Енергосистема України сьогодні значною мірою залежить від альтернативної генерації. Яке місце в ній посідає енергія вітру?

Енергію вітру Україна поставила на службу державі другою після енергії сонця. З вітряними турбінами довго зволікали, бо місцеві громади й екологи були проти вставлення вітропарків в обраних локаціях. Загальний потенціал вітрової енергетики в Україні оцінюється Міжнародним агенством з відновлюваної енергетики (IRENA) у вражаючі 320 ГВт. Він є достатнім, щоб забезпечити державу електроенергією чотири рази, адже потужність електростанцій всіх видів в державі складає 55 ГВт.

Щоправда, станом на червень 2022 року країна втратила 90% потужностей вітрової енергетики, повідомляє РБК-Україна. Що, втім, закономірно, оскільки за кількістю введених в експлуатацію вітрових електростанцій (ВЕС) в лідерах були Запорізька та Херсонська області.

Офіційні дані про стан окремих видів генерації та їх роль у енергетичному балансі на 2024 рік через воєнний стан недоступні.Однак відомо, що у 2021 році сукупна потужність усіх ВЕС України становила понад 1500 МВт. А в структурі загального виробництва електроенергії частка вітрових станцій становила 2,6%.

Нещодавно запустили першу вітрову електростанцію у Закарпатській області. Вона працює в тестовому режимі з потужністю 1,8 МВт. На 2021 рік "зелену" енергію генерували понад 30 ВЕС. Найбільшими з них були Ботієвська, Приморська, Мирненська, Орлівська, Овер'янівська, Новотроїцька та Новоазовська станції.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: