Вітаміни для зміцнення імунітету: з чим їх їдять

2 хв на прочитання15 Жовтня 2020, 16:34
pixabay

Незмінними супутниками осені є нестача сонячного світла, дефіцит свіжих овочів та фруктів і туга за літом, що негативно впливає на наш психологічний стан.

Через сукупну дією цих факторів виникає авітаміноз.

Це значно послаблює імунну систему і робить людину вразливішою перед хворобами. Тому, важливо не лише озброїтись масками та дезинфекторами, а й зміцнити організм зсередини.

GreenPost зібрав для вас перелік вітамінів, які зроблять імунітет міцнішим.

Вітамін A. Допомагає підтримувати нормальний стан шкіри, покращує зір і захищає організм від інфекцій дихальних шляхів і травного тракту. Найкращими джерелами вітаміну А є продукти тваринного походження, а саме: риб’ячий жир, ікра, молоко, сметана, яєчний жовток. Також вітамін А міститься в моркві, гарбузі, персиках та дині.

Вітамін С. Захищає від бактеріальних і вірусних інфекцій, покращує доставку кисню до клітин, сприяє швидкому очищенню організму від шкідливих речовин. Основними джерелами Вітаміну С є фрукти та овочі: шипшина, обліпиха, зелень петрушки, кріп, шпинат, помідори, картопля, а також цитрусові.

Вітамін D здатен запобігти депресії, безсонню і навіть онкологічним захворювання. Активно синтезується у шкірі, під дією сонячних променів, тому восени та взимку організм виробляє його у недостатній кількості. Споживати вітамін D з їжі можна, якщо смакувати яєчні жовтки, вершкове масло, рибу та молоко.

Вітамін Е. Ключовий фактор міцного імунітету, здоров’я шкіри та очей. Вітамін Е в особливо великих кількостях міститься в рослинній олії і вершковому маслі, яйцях, горіхах і неочищених злакових культурах.

Вітамін B6. Необхідний для нормальної роботи нервової системи, покращує емоційний фон, підвищує стресостійкість. Джерелами В6 є фісташки, волоський горіх, часник.

Однак, з їжі ми не завжди можемо отримати необхідну кількість поживних речовин, особливо в осінньо-зимовий період. У таких випадках лікарі радять приймати вітамінно-мінеральні комплекси, засвоюваність корисних речовин з яких значно вища, аніж з продуктів харчування.

Важливо пам’ятати, що надлишок вітамінів в організмі є так само шкідливим, як і їх дефіцит. Тому варто проконсультуватися з лікарем на рахунок того, яких вітамінів потребуєте саме ви.     

Нагадаємо, раніше вчені назвали вітамін, який допоможе побороти коронавірус, а то і взагалі не захворіти.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: