На платформі PubMed з’явилося дослідження «Докази того, що добавка вітаміну D може зменшити ризик захворювання на грип та інфікування і смерть від COVID-19».
Автори науково обґрунтовують тезу, що брак вітаміну D може бути причиною важкого перебігу та летальних випадків COVID-19 так само, як при будь-якому іншому ГРВІ. Тому для зменшення ймовірності зараження на грип та/або COVID-19 людям із групи ризику рекомендують приймати 10000 МО (міжнародних одиниць) на добу вітаміну D3 протягом декількох тижнів, щоб швидко підвищити концентрацію кальцифедіолу, а потім 5000 МО на добу. Міжнародна одиниця для вітаміну D становить біологічний еквівалент 0,025 мкг холе- або ергокальциферолу.
Для лікування людей, які заражаються COVID-19, можуть бути корисними більші дози вітаміну D3.
Раніше було відомо, що здорова людина щоденно потребує мінімальної дози вітаміну D в межах 800 – 1000 МО. Проте залежно від рівня вітаміну D у крові людини адекватна щоденна доза може коливатись від 2000 до 10000 МО. Передозування вітаміну D також може зашкодити.
PubMed – електронна база даних медичних і біологічних публікацій, розроблена Національним центром біотехнологічної інформації (NCBI) на основі розділу «Біотехнологія» Національної медичної бібліотеки США (NLM).
Вітамін D - група речовин, основне призначення якої в організмі людини - забезпечення всмоктування кальцію та фосфору з їжі у тонкому кишківнику. Значною мірою його можна отримати внаслідок перебування під сонячними променями - тоді він синтезується у шкірі під впливом ульрафіолетового випромінювання. У їжі вітамін D міститься у жирній рибі, жирних молочних продуктах та деяких грибах.