Догори
Дати відгук

Відкриємо сезон: заливний пиріг із полуницею від Євгена Клопотенка

Якщо ж геть не терпиться і дуже хочеться із замороженою

3 хв на прочитання16 Травня 2023, 18:40
Поділитись:

Ну що, ви вже скуштували першу українську полуницю?  Після довгих місяців без свіжих ягід надто вона спокусливо виглядає на ятках, щоб її ігнорувати. "Травневу полуницю потрібно ласувати свіжою. Але вже за тиждень-другий пиріг із полуницею буде ідеальною опцією! Тим паче тут усе гранично просто, а результат вас неабияк потішить", - пише в своєму блозі відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. 

ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ ЗАЛИВНОГО ПИРОГА З ПОЛУНИЦЕЮ

Для цього пирога обирайте краще тверду полуницю, а не дуже спілу та м’яку. Твердіша краще збереже форму в страві й віддасть менше вологи в тісто, щоб воно не було глевким. Заморожену полуницю брати не варто, вона може потекти і взагалі не дасть пирогу випектися. Якщо ж геть не терпиться і дуже хочеться із замороженою, принаймні обваляйте її в борошні чи крохмалі.

Також краще брати дрібну полуницю. Позаяк ми її не ріжемо, а вставляємо в тісто цілою. Багато маленьких полуниць краще, ніж кілька великих.

У рецепті вказано 300 г полуниці. Така кількість оптимальна, щоб кожен шматок мав по 1-2 полунички. Ви можете збільшити кількість ягід, але не набагато. Бо пиріг може нормально не пропектися, знову ж таки, через надлишок вологи.

Приготувавши яблучний пиріг на кефірі, я щиро полюбив тісто, котре на його основі виходить. Тому і цей заливний пиріг я роблю на кефірі, щоб він був максимально пухкий.

Для пирога обирайте велику круглу форму, щоб він був невисоким. Я беру роз’ємну діаметром 25 см. Якщо ви візьмете малу і пиріг буде вищим за 3-4 см, краї пропечуться, а центр – ні.

ІНГРЕДІЄНТИ

3 яйця

350 г борошна

8 г ванільного цукру

150 г цукру

250 г кефіру 2,5%

100 г вершкового масла 72,5% (+25 г для змащування форми)

1,5 ч.л. розпушувача

300 г полуниці

дрібка солі

 

 КРОК 1

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів, дістаньте з холодильника масло і кефір. 3 яйця і 150 г цукру збийте міксером чи блендером з насадкою віничок до білого кольору та збільшення в об’ємі в кілька разів.

 

 КРОК 2

Розтопіть 100 г вершкового масла, додайте його разом із 250 г кефіру кімнатної температури в яйця. Все добре перемішайте.

 КРОК 3

З'єднайте 350 г просіяного борошна з 1,5 ч.л. розпушувача, дрібкою солі та 8 г ванільного цукру. Всипте в рідку основу борошно та перемішайте до однорідності.

 КРОК 4

Змастіть форму для запікання 25 г вершкового масла і злегка притрусіть борошном. Вилийте тісто в форму.

 КРОК 5

Обріжте хвостики в полуниць і цілими занурте їх у тісто. Вони повинні «потонути».

 КРОК 6

Випікайте пиріг 50 хвилин у розігрітій до 180 духовці. Готовність перевірте, проштрикнувши зубочискою в центрі пирога. Якщо вона вийде сухою - пиріг готовий. Перед подачею, за бажанням, притрусіть пиріг цукровою пудрою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитаннягодина тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання2 години тому
Дикі тварини Лисиці Одеса
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання3 години тому
Корисні поради Домашні улюбленці Прибирання
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання3 години тому
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Блакитні та сині квіти на клумбах — що посадити (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Пробачити собі минулі помилки: Китайський гороскоп на вівторок, 23 квітня
4 хв на прочитанняВчора
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора