- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Відкриємо сезон: заливний пиріг із полуницею від Євгена Клопотенка
Відкриємо сезон: заливний пиріг із полуницею від Євгена Клопотенка
Якщо ж геть не терпиться і дуже хочеться із замороженою
Ну що, ви вже скуштували першу українську полуницю? Після довгих місяців без свіжих ягід надто вона спокусливо виглядає на ятках, щоб її ігнорувати. "Травневу полуницю потрібно ласувати свіжою. Але вже за тиждень-другий пиріг із полуницею буде ідеальною опцією! Тим паче тут усе гранично просто, а результат вас неабияк потішить", - пише в своєму блозі відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.
ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ ЗАЛИВНОГО ПИРОГА З ПОЛУНИЦЕЮ
Для цього пирога обирайте краще тверду полуницю, а не дуже спілу та м’яку. Твердіша краще збереже форму в страві й віддасть менше вологи в тісто, щоб воно не було глевким. Заморожену полуницю брати не варто, вона може потекти і взагалі не дасть пирогу випектися. Якщо ж геть не терпиться і дуже хочеться із замороженою, принаймні обваляйте її в борошні чи крохмалі.
Також краще брати дрібну полуницю. Позаяк ми її не ріжемо, а вставляємо в тісто цілою. Багато маленьких полуниць краще, ніж кілька великих.
У рецепті вказано 300 г полуниці. Така кількість оптимальна, щоб кожен шматок мав по 1-2 полунички. Ви можете збільшити кількість ягід, але не набагато. Бо пиріг може нормально не пропектися, знову ж таки, через надлишок вологи.
Приготувавши яблучний пиріг на кефірі, я щиро полюбив тісто, котре на його основі виходить. Тому і цей заливний пиріг я роблю на кефірі, щоб він був максимально пухкий.
Для пирога обирайте велику круглу форму, щоб він був невисоким. Я беру роз’ємну діаметром 25 см. Якщо ви візьмете малу і пиріг буде вищим за 3-4 см, краї пропечуться, а центр – ні.
ІНГРЕДІЄНТИ
3 яйця
350 г борошна
8 г ванільного цукру
150 г цукру
250 г кефіру 2,5%
100 г вершкового масла 72,5% (+25 г для змащування форми)
1,5 ч.л. розпушувача
300 г полуниці
дрібка солі
КРОК 1
Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів, дістаньте з холодильника масло і кефір. 3 яйця і 150 г цукру збийте міксером чи блендером з насадкою віничок до білого кольору та збільшення в об’ємі в кілька разів.
КРОК 2
Розтопіть 100 г вершкового масла, додайте його разом із 250 г кефіру кімнатної температури в яйця. Все добре перемішайте.
КРОК 3
З'єднайте 350 г просіяного борошна з 1,5 ч.л. розпушувача, дрібкою солі та 8 г ванільного цукру. Всипте в рідку основу борошно та перемішайте до однорідності.
КРОК 4
Змастіть форму для запікання 25 г вершкового масла і злегка притрусіть борошном. Вилийте тісто в форму.
КРОК 5
Обріжте хвостики в полуниць і цілими занурте їх у тісто. Вони повинні «потонути».
КРОК 6
Випікайте пиріг 50 хвилин у розігрітій до 180 духовці. Готовність перевірте, проштрикнувши зубочискою в центрі пирога. Якщо вона вийде сухою - пиріг готовий. Перед подачею, за бажанням, притрусіть пиріг цукровою пудрою.