Догори
Дати відгук

Від міопії страждає від 20 % до 50 % населення розвинених країн: офтальмолог радить, як зберегти зір дитини

Кількість людей з аномаліями рефракції, зокрема з міопією, зростатиме в геометричній прогресії.

6 хв на прочитання02 Жовтня 2023, 17:44
Поділитись:

Порушення зору у дітей завжди викликали стурбованість з боку батьків та лікарів-офтальмологів. Однак останні кілька років увага до проблеми зросла значною мірою. Згідно з останніми даними, вже сьогодні від міопії страждає від 20 % до 50 % населення розвинених країн. І прогнози на майбутнє, на жаль, не вселяють оптимізму: кількість людей з аномаліями рефракції, зокрема з міопією, зростатиме в геометричній прогресії.

Як зупинити «епідемію» міопії і чи можливо це, розповіла доктор медичних наук, дитячий офтальмолог Вікторія Красильникова.

Хто винен: природа чи генетика?

Чому виникає міопія, достеменно невідомо й досі. Це означає, що вибір терапії і тим більше профілактика порушень зору — вкрай складне завдання, під час вирішення якого лікарі орієнтуються передусім на індивідуальні особливості кожного клінічного випадку, кожного пацієнта.

Одні фахівці дотримуються версії, що міопія — це суто генетичне захворювання, успадковане дитиною від батьків. Інші вважають, що в розвитку порушень зору провідну роль відіграють фактори довкілля: гіподинамія, проживання у великому місті, тривале та безконтрольне проведення часу з гаджетами, причому на близькій відстані. Дослідження останніх років впевнено показують, що значення має і те, й інше.

Але хоч би що не стояло за розвитком порушення зору у дітей і дорослих, це, безумовно, сильно впливає на самооцінку людини, яка страждає на короткозорість, на її професійну реалізацію, на вибір занять спортом… І загалом несприятливо позначається на стані загального здоров'я та самопочуття.

Епідемія чи пандемія?

За підрахунками багатьох авторів, до 2050 року міопія буде у половини представників найактивнішого населення віком від 25 до 40 років. Звісно, на систему охорони здоров'я ляже величезне навантаження щодо забезпечення диспансерного спостереження та лікування цих пацієнтів.

Експерти відзначають щорічне зростання кількості випадків міопії високого ступеня.

У міру збільшення ступеня короткозорості зростає ризик розвитку тяжких ускладнень. Одним із найгрізніших ускладнень, що може призводити до безповоротної втрати зорових функцій, є відшарування сітківки. Ймовірність ускладнень із боку сітківки при міопії 1-2 діоптрій збільшується вдвічі; 3-4 діоптрій — у 4 рази; 5-6 діоптрій — у 9 разів!

На цьому тлі катаракта, глаукома, міопічна макулопатія, які є досить поширеними ускладненнями короткозорості, виглядають не так жахливо.

Цифрова напруга очей

Останніми роками одним із головних факторів довкілля, який збільшує ризик розвитку порушень акомодації та пов'язаних із цим офтальмологічних захворювань, називають цифрову напругу очей (DES). Це новий термін, який можна порівняти з комп'ютерним зоровим синдромом, який активно обговорювався на початку 2000-их.

Під цифровою напругою очей розуміють сукупність зорових та очних симптомів, що виникають унаслідок тривалого використання цифрових електронних пристроїв.

У період пандемії коронавірусної інфекції поширеність DES за різними оцінками становила від 5 до 65 %. Серед дитячого населення — 50-60 %. Багато в чому причиною такого зростання стали запроваджені обмежувальні протиепідемічні заходи: соціальна ізоляція, скорочення часу перебування на свіжому повітрі, цифрове навчання та дистанційна робота.

Симптоми, які можуть свідчити про цифрову напругу очей, включають неприємні відчуття в очах і порушення зорової функції:

  • подразнення/печіння в очах;
  • сухість очей;
  • напруга, швидка стомлюваність очей;
  • чутливість до яскравого світла;
  • загальний дискомфорт у власних очах;
  • нечіткість зору поблизу чи в далечінь після використання гаджетів;
  • труднощі з перефокусуванням з однієї відстані на іншу.

Сухість і подразнення очей пов'язані з тим, що при роботі з гаджетами скорочується кількість моргань. У нормі кількість кліпальних рухів за хвилину має сягати 40. Однак під час роботи з гаджетами воно скорочується 8-6 моргань, іноді до 4 за хвилину. Це і призводить до підсихання поверхні ока, відчуттям сухості, піску в очах, підвищеної чутливості та швидкої стомлюваності.

Поряд з очними симптомами цифрова напруга призводить до розвитку й інших симптомів, пов'язаних із високим зоровим навантаженням: головного болю, напрузі та больовим відчуттям у потиличних м'язах, запаморочення (у дітей нерідко аж до непритомності при різкій зміні положення тіла) тощо.

Профілактика порушень зору

Науковці довели, що безперервна 2-годинна робота за комп'ютером є фактором розвитку цифрової напруги очей. Тому середній щоденний час, проведений перед екраном, має бути скорочений до розумної межі та не перевищувати сумарно 4 години. Що молодша дитина, то менше екранного часу має бути. Наприклад, дітям до 6-річного віку рекомендується проводити біля телевізора або комп'ютера не більше півгодини на день, а для малюків до 3 років використання гаджетів необхідно виключити повністю.

Щоби знизити навантаження на очі та запобігти ймовірності розвитку зорових порушень, при використанні гаджетів необхідно дотримуватися так званої «стратегії 20-20-20»: відстань до екрану має бути приблизно 20 дюймів від очей (50 см); час роботи з гаджетами на близькій відстані не повинен перевищувати 20 хвилин; потім для дітей необхідна 20-хвилинна перерва з перемиканням на інший вид роботи або дозвілля.

Висота екрана повинна бути нижче висоти очей так, щоб відстань перегляду була на 15-20 ° нижче рівня очей.

Часте кліпання зводить до мінімуму ймовірність розвитку сухості очей. Добре, якщо ви нагадуватимете дитині (і собі) часто кліпати під час використання гаджетів.

Яскравість екрана повинна бути відрегульована таким чином, щоб світло, що виходить від монітора, відповідало освітленню в навколишньому робочому просторі. Якщо, переводячи погляд з екрана на щось інше, ви бачите перед очима темні плями чи «негатив» зображення, це свідчить, що освітлення екрана надмірно яскраве і його необхідно знизити. Антивідблиск захисту також може допомогти зменшити кількість світла, що відображається від монітора.

Відстежуйте та контролюйте екранний час дитини, поки вона не може робити це самостійно.

Заохочуйте дітей до активного відпочинку на свіжому повітрі, а не з гаджетами.

Навчіть дитину гімнастики для очей і регулярно її практикуйте.

Незважаючи на те, що причини розвитку міопії та інших порушень зору в дітей віком до кінця невідомі, прості правила цифрової гігієни дозволять знизити існуючі ризики.

Також ми розповідали про японський метод поліпшення зору лише за 3 хвилини на день (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.