Догори
Дати відгук

Від курсу на страхову медицину відмовилися через борги – експерт

Проте сподівається, що ми виліземо з боргової ями

3 хв на прочитання08 Серпня 2020, 14:53
Поділитись:

Ми єдина пострадянська або сусідня з нами країна, яка, переходячи від бюджетної моделі фінансування системи охорони здоров'я до контрактування медичних послуг, не запровадила додаткового платежу (додаткового джерела фінансування) у вигляді цільових страхових внесків.

Про це у своєму інтерв’ю GreenPost розповів медичний експерт Дмитро Підтуркін, засновник Української медичної експертної спільноти.

«Молдова, всі країни Балтії, Польща та країни колишнього соціалістичного табору, Казахстан, Російська Федерація – всі країни, які переходили від бюджетного утримання медицини до оплати за обсяг наданих медичних послуг, – вони всі збирають додаткові гроші. А ми такі раптом не збираємо», – говорить експерт.

Введення обов'язкового медичного страхування Дмитро Підтуркін вважає дуже корисною стратегією.

«Це відновлення і розвиток робочої сили, створення нормального соціального середовища, коли країна стає привабливою для життя і ведення бізнесу, особливо в нинішніх економічних реаліях, коли не ресурси рухають уперед економіку, а інтелектуальна праця. Людей треба привабити, щоб вони їхали сюди працювати. 

Куди зараз їдуть жити програмісти? В Іспанію. Тому що працюють вони на транснаціональні компанії, а живуть там, де гарне медичне забезпечення, гарні природні умови, дешеві продукти та безпечно. Так зараз працює світ. Тому медичне страхування дало б поштовх до розвитку не лише медицини, а й узагалі економіки»,
– говорить експерт.

Проблему Дмитро Підтуркін вбачає в тому, що в якийсь момент основні кредитори нашої країни вирішили, що це їм нецікаво – адже таким чином довелось би запроваджувати додатковий платіж. Це збільшує бюджетне навантаження, а отже, знижує можливості країни віддавати борги.

«Доки ми не віддамо боргів, нам ніхто не дозволить цього робити», – вважає  Підтуркін.

Експерт пояснює, що з погляду держави обов'язкове медичне страхування – це збільшення державних затрат, бо означає складання кошторису витрат на здоров'я кожної непрацездатної людини, за яку має заплатити держава. Для роботодавця це також додаткові витрати, які він змушений буде нести – або на 100%, або в якомусь паритеті із працівником – для забезпечення медичного обслуговування працівника у вигляді сплати страхових внесків із заробітної плати.

Експерт нагадує, що борги, які є на цей момент, переважно були сформовані під Євро-2012.

«Сподіваюся, що ми їх усе-таки віддамо і тоді зможемо самі створювати систему охорони здоров'я у своїй країні, а не отримувати написані тексти законопроектів незрозуміло звідки», – говорить Дмитро Підтуркін.

Також раніше ми розповідали, чому просто перевести лікарню на нове фінансування означає її зачинити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost