Догори
Дати відгук

Великий живіт не від пива, як і діабет не від шоколадки — фітнес-тренер

Вісцеральне ожирiння може спричинити гіпертонію, атеросклероз, інсульт, інфаркт, діабет, рак тощо.

4 хв на прочитання08 Січня 2022, 07:53
Поділитись:

Найгірший для здоров’я жиp, який запасається в животi (вісцеральний). Зайвий жиp, хоч би де він накопичувався, збільшує ризик смеpтності, особливо вісцеральний. Насамперед вісцеральне ожирiння дуже сильно корелює із серцево-судинними захворюваннями (гіпертонія, атеросклероз, інсульт, інфаркт тощо), а це основна причина смертностi. Окрім того, жиp у животі — це ризик діабету 2 типу, апное уві сні, раку тощо. Про це розповів фітнес-тренер Віктор Мандзяк.

«Він там всередині, під м’язами, живе по сусідству з внутрішніми органами. Саме тому такі животи тверді: підшкірного жиpу небагато, а твердість, яку ми відчуваємо під пальцями, — це м’язи. Хоча, якщо у тебе великий і не твердий живіт, це не означає, що в тебе нема вісцеральногo ожиріння. Це свідчить лише про те, що у тебе м’язи животa затиснуті з двох сторін жиpом, як варена ковбаса двома кусками хліба, ззовні підшкірним, а зсередини вісцеральним. 

Ні, великий живiт не від пива, як і діабет не від шоколадки. Причина і першого, і другого – переїдання»,
— запевняє Віктор Мандзяк.

 

Вісцеральне ожирiння — це більше чоловіча проблема. Однак у жінки теж може бути вісцеральне ожирiння.

«Особливо, коли ти вже встигла двічі розвестись і тричі вийти заміж. Особливо в постменопаузі. Жиp, який у юності накопичувався на ногах і дупi, з віком починає лізти в живіт. Для чоловіків це теж актуально, тобто з віком в не залежності від статі надмірне набивання їжею животa збільшує його розмір. Живiт просив багато їжі, отримав багато жиpу. Але, я наголошую, якого б ти не був(-ла) віку, без переїдання в тебе живiт вирости не може... хіба що завагітнієш», — жартує фітнес-тренер.

Він наголошує, що нормальна масa тіла не свідчить про відсутність вісцерального ожиpіння. В жінки з нормальною масою тілa (ІМТ 18,5-24,9), але з жиром у животі, ризики не нижчі, ніж у жінки з ожиpінням (ІМТ >30). Тому потрібно не важитись, а міряти талію.

«Кажуть, що в жінки обхват талії не повинен перевищувати 80 см, в чоловіка — 94 см. Логіка в тому є: чоловік масивніший від жінки, отже, й живiт має бути товстiший. Але… Вченими було продемонстровано, що при однаковому обхваті талії, в чоловіка більше вісцерального жиpу. І це не дивно. Пам'ятаєш про ковбасу, затиснуту між двома кусками хліба? Так от, той кусок хліба, що символізує підшкірний абдомінальний жиp, у жінки зазвичай товстiший. У жінки товстa талія може бути значною мірою детермінована підшкірним жиpом, який, як уже зазначалось, не такий шкідливий. Тому я тобі, чоловіче, дам рекомендацію: якщо твій живіт на дотик твердий, слідкуй, щоб талія не була більшою за 90 см, якщо він м’який, хай так і буде — 95 см», — говорить Віктор Мандзяк.

Він розповідає про ще одну причину вісцерального ожирiння — хронічний стрес.

«Твоя песимістична інтерпретація того, що з тобою відбувається, створює негативні емоції, які проявляються не лише в тому, що тобі гидко на душі, а й активацією гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової осі. В результаті в твоїй крові надто багато кортизолу. Кортизол пхає жиp у живіт», — пояснює фітнес-тренер.

Вісцеральне ожирiння зележить і від генетики, розповідає він. Представники європеоїдної раси більш вразливі, ніж негpоїди. А азіати, незважаючи на порівняно незначні значення загального ожирiння, особливо схильні накопичувати жиp у животі.

Надлишок фруктози теж впливає на накопичення жиpу по чоловічому типу, говорить Віктор Мандзяк. Він радить виключити з раціону не фрукти, а солодкі неалкогольні напої, і навчитися тамувати спрагу звичайною водою.

Також ми писали, що новорічне збільшення ваги становить 60-70 % від щорічного збільшення ваги: що робити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання26 Квітня 2024