Догори
Дати відгук

Вчені запропонували новий спосіб лікування гіпертонії

Вчені виходили з тієї ролі, яку відіграє імунна система і її центральний орган, селезінка, у виникненні і розвитку високого кров'яного тиску.

1 хв на прочитання16 Грудня 2020, 11:16
Поділитись:

Італійські вчені запропонували лікувати гіпертонію за допомогою електричних імпульсів, що прикладаються до певних частин блукаючого нерва. Результати дослідження опубліковані в журналі Cell Reports.

Артеріальна гіпертензія, або гіпертонія - синдром підвищеного артеріального тиску - проблема, від якої страждає величезна кількість людей. Незважаючи на наявність безлічі препаратів проти гіпертонії, з їх допомогою не часто вдається підтримувати оптимальний рівень тиску. У зв'язку з цим вчені постійно шукають нові немедикаментозні методи лікування цього захворювання.

Дослідники з Науково-дослідного інституту госпіталізації і лікування IRCCS Neuromed в Італії провели експеримент на тваринах, в якому показали, що для зменшення ускладнень, викликаних на артеріальну гіпертензію, можна використовувати біоелектронну стимуляцію блукаючого нерва.

Вчені виходили з тієї ролі, яку відіграє імунна система і її центральний орган, селезінка, у виникненні і розвитку високого кров'яного тиску. В селезінці активуються специфічні імунні клітини, Т-лімфоцити, які потім потрапляють в кров, мігруючи в органи, уражені гіпертонією. Дослідники назвали їх "органи-мішені".

Як показали спостереження, раніше проведені авторами, процес активації Т-лімфоцитів - це результат взаємодії між парасимпатичної і симпатичної нервовими системами на рівні чрепного блукаючого нерва і селезінкового нерва.

Автори визнають, що для пошуку шляхів клінічного застосування нового методу будуть потрібні подальші дослідження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.