Догори
Дати відгук

Вчені розповіли, як захиститися від деменції

Заходи профілактики

3 хв на прочитання17 Листопада 2022, 08:11
Поділитись:

Хвороба Альцгеймера багатьох лякає, адже вона в кінцевому підсумку позбавляє людину можливості взаємодіяти з іншими і приймати рішення самостійно, пише портал Eat This, Not That. Хоча вчені ще не зовсім розуміють це захворювання, вони змогли визначити фактори ризику і запропонувати ряд заходів з профілактики.

Хвороба Альцгеймера може здаватися вам страшною і загадковою. Це хвороба з прогресуючим перебігом, яка в кінцевому рахунку позбавляє людину здатності взаємодіяти з людьми і діяти незалежно. Вчені поки не можуть до кінця зрозуміти цю хворобу, проте з кожним роком вони дізнаються про неї все більше. Нещодавно стало відомо, що у більшості людей, які страждають хворобою Альцгеймера, все ж є певні фактори ризику, і що ви можете вжити ряд заходів, щоб знизити ризик розвитку у вас цього захворювання. Нижче ми розповімо про це докладніше, щоб ви могли подбати про своє здоров’я і здоров’я близьких.

Що з себе представляє хвороба Альцгеймера?

Хвороба Альцгеймера викликає зміни мислення, пам’яті та особистості. В кінцевому рахунку вона позбавляє людину здатності жити і діяти незалежно. “Хвороба Альцгеймера – це хвороба з прогресуючим перебігом, при якій симптоми деменції поступово посилюються протягом декількох років, – пояснюють експерти Асоціації Альцгеймера (Alzheimer’s Association). – На ранніх етапах спостерігається помірне ослаблення функцій пам’яті, проте на пізніх стадіях люди, які страждають на цю хворобу, втрачають здатність підтримувати бесіду і реагувати на зміни в оточенні”.

Хоча в даний час не існує ліків від хвороби Альцгеймера, препарат під назвою Адуканумаб, ймовірно, може трохи сповільнити процес зниження когнітивних функцій. За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань, зараз хворобою Альцгеймера страждають майже шість мільйонів американців. В даний час це захворювання займає шосте місце серед найпоширеніших причин смертності в Сполучених Штатах.

Як знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера

“Хоча деякі фактори ризику, такі як вік і генетична схильність, змінити не можна, інші фактори ризику, такі як високий тиск і відсутність фізичного навантаження, зазвичай піддаються корекції, що допомагає знижувати ризик”, – пояснили експерти з Асоціації Альцгеймера. Нижче наведені рекомендації експертів.

Регулярні заняття спортом. Головний медичний кореспондент CNN Санджай Гупта (Sanjay Gupta) стверджує, що це найкращий спосіб знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. “Фізичні вправи, як аеробні, так і анаеробні (силові тренування), приносять користь не тільки вашому тілу, але і вашому мозку”, – стверджує він.

Якісний сон. Необхідно забезпечити собі якісний сон тривалістю в сім-дев’ять годин. Під час сну мозок проходить свого роду “цикл полоскання”, звільняючись від продуктів клітинного розпаду і токсинів.

Турбота про здоров’я серця. Намагайтеся їсти продукти, корисні для вашого серця, вживати більше овочів і фруктів, менше червоного м’яса, доданого цукру і продуктів, що зазнали технологічної обробки.

Соціальна і розумова активність. Необхідно підтримувати соціальну і розумову активність. Залученість в життя суспільства і “тренування” мозку за допомогою різних занять і прийомів, що стимулюють його роботу, дозволить вам довше зберігати здоров’я.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора