Догори
Дати відгук

Вчені назвали продукти, які знижують ризик смерті

їсти їх потрібно вміру.

1 хв на прочитання15 Жовтня 2021, 06:46
Фото:
НОВА Тернопільська газета Фото: НОВА Тернопільська газета
Поділитись:

Вживання поліненасичених жирних кислот омега-3 (альфа-ліноленової кислоти (АЛК)), які містяться у в соєвих бобах, горіхах, маслі канола та у насінні льону, значно знижує  ризик смерті від всіх причин, зокрема від хвороб серця і кровоносних судин. Про це пише bmj.com.

Зазначається, що міжнародна група дослідників проаналізувала результати 41 дослідження, опублікованого в період з 1991 по 2021 рік. Загалом в цих дослідженнях взяли участь близько 120 000 учасників віком від 18 до 98 років, за якими спостерігали від 2 до 32 років.

Результати дослідження:

  • Після ретельної оцінки кожного дослідження дослідники виявили, що високе споживання АЛК було пов'язано зі зниженням ризику смертності від усіх причин, серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця на 10%, 8% і 11% відповідно.
  • Це еквівалентно скороченню на 113 смертей на 10 000 людино-років з усіх причин, на 33 випадки смерті від серцево-судинних захворювань і на 23 випадки смерті від ішемічної хвороби серця.

Згідно з результатами аналізу, збільшення споживання АЛК на 1 грам в день (еквівалентно одній столовій ложці олії канола або 14 грамів масла волоського горіха) було пов'язане з 5% зниженням ризику смертності від серцево-судинних захворювань.

Через те, що дослідження було наглядовим, причинно-наслідковий зв'язок встановити неможливо, кажуть експерти. У той же час використання строгих критеріїв включення в метааналіз і суворе систематичне оцінювання його якості дає змогу припустити, що висновки наукової роботи є надійними. Вчені планують провести подальші дослідження, щоб вивчити зв'язок між АЛК і смертністю.

Нагадаємо, що вчені розповіли, коли люди зможуть жити до 130 років.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost