Попри загальноприйняту думку, звичайна вода не є найефективнішим напоєм для тривалого зволоження організму. Згідно з дослідженням, проведеним вченими з Університету Сент-Ендрюса в Шотландії, деякі напої завдяки своєму складу здатні утримувати рідину в тілі довше, ніж чиста вода.
Результати дослідження, що були опубліковані в американському журналі клінічного харчування, можуть змінити традиційне уявлення про гідратацію.
Науковці розробили так званий "індекс гідратації напоїв" (BHI), щоб оцінити, наскільки ефективно різні рідини утримуються в організмі. За цим показником, найвищий рейтинг отримало знежирене молоко.
Секрет його ефективності полягає у складі. Молоко містить невелику кількість цукру (лактози), білка та жиру. Ці компоненти уповільнюють процес спорожнення шлунку, що дозволяє рідині довше залишатися в організмі та поступово всмоктуватися в кров.
Крім того, молоко містить натрій, який діє як губка, утримуючи воду в тілі та зменшуючи вироблення сечі. Цей же принцип працює і для пероральних регідратаційних розчинів, які використовують для лікування зневоднення.
Вчені порівняли реакцію організму на 13 різних напоїв, відстежуючи, який об'єм рідини залишався в тілі через дві години після вживання. Індекс BHI розраховувався порівняно зі звичайною водою.
Напої, що містили трохи цукру, жиру або білка, показали кращий результат, ніж вода, яка швидко проходить через травну систему.
Автори дослідження наголошують, що їхні результати не означають, що потрібно відмовлятися від води. Вода є ідеальним напоєм для швидкого втамування спраги та щоденного підтримання водного балансу без зайвих калорій.
Однак, якщо мова йде про тривале зволоження в умовах інтенсивних фізичних навантажень або сильної спеки, напої з невеликим вмістом поживних речовин, як-от молоко, можуть бути більш ефективними.
Водночас солодкі напої, такі як фруктові соки або газовані води, хоч і можуть затримуватися в шлунку довше, не є найкращим вибором. Висока концентрація цукру в них змушує організм "витягувати" воду з інших тканин у тонкий кишківник для розбавлення цукру, що може тимчасово погіршити гідратацію
Більше новин читайте на GreenPost.