Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Важливо не стільки хто і де вручає повістку, а хто й коли її має право виписати»: роз’яснення юриста

«Важливо не стільки хто і де вручає повістку, а хто й коли її має право виписати»: роз’яснення юриста

Які повістки сміливо можна ігнорувати без будь-яких наслідків, а до яких слід поставитися серйозно.

5 хв на прочитання14 Червня 2022, 20:23
Поділитись:

Медійний простір наповнюється різноманітною інформацію щодо того хто, де і як може вручити людині повістку про прибуття до військкомату за мобілізацією. Відомий юрист Олександр Гуміров вирішив внести ясність із правового погляду.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади і посадові особи повинні діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Отже, ця норма каже, що органам влади і їх посадовим особам заборонено все, що не дозволено законом.

Де і яким способом може бути вручена повістка? Насправді закон не обмежує місце вручення — повістка дійсно може бути вручена будь-де. Вона має бути вручена особисто військовозобов'язаному чи його рідним, які проживають із ним разом (у разі його тимчасової відсутності). Але важливо не стільки де повістку вручають (і навіть не хто її вручає, бо вручити її також може майже будь-хто), а хто й коли її має право виписати.

Відповідно до частини третьої статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» під час мобілізації громадяни зобов'язані з'явитись до ТЦК та СП (простіше кажучи, військкоматів) у строки, зазначені в отриманих ними повістках керівників військкоматів. При цьому слід звернути увагу на частину першу цієї ж статті, яка зобов'язує громадян з'являтись за викликом військкомату для взяття на військовий облік. А частина шоста забороняє військовозобов'язаним громадянам змінювати місце проживання без дозволу військкомату.

Як ми бачимо, мобілізація відбувається у два етапи — постановлення на облік (мобілізаційна підготовка, уточнення даних обліку) та призов (саме мобілізація з відправкою до військової частини).

Отже, законом про мобілізацію передбачено два види повісток:

1) повістка про прибуття для постановлення на військовий облік (уточнення даних обліку),

2) повістка про прибуття на пункт збору для відправки у військову частину.

Таким чином, якщо ви не перебуваєте на військовому обліку, вам можуть вручити повістку про необхідність прибути до військкомату з метою постановлення на військовий облік. Якщо перебуваєте — повістку про необхідність уточнення даних обліку.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» людина підлягає військовому обліку за місцем проживання. Іншого не дано. Отже, таку повістку на ваше ім'я може виписати лише керівник того військкомату, на території якого розташоване ваше місце проживання. І закон вас зобов'язує прибути до саме цього військкомату і саме за такою повісткою. І ні за якою іншою.

Повістка про прибуття для постановлення на військовий облік може бути вручена де завгодно, ким завгодно, але повинна бути виписана на ваше ім'я керівником військкомату, в межах території якого ви проживаєте. Якщо вона виписана іншим військкоматом, ви не зобов'язані туди з'являтись, оскільки проживаєте за межами територіальної юрисдикції такого військкомату.

Відповідно до наказу Міноборони від 20.05.2016  №270 щодо кожного військкомату визначено його територіальну юрисдикцію. Будь-яка діяльність військкомату і його керівника поза цими межами є нелегітимною і має характер перевищення повноважень.

Якщо ви вже перебуваєте на військовому обліку або вже пройшли постановку на військовий облік за першою повісткою, вам можуть вручити другу повістку — про призов (прибуття до пункту збору).

Виписати її може виключно керівник того військкомату, на військовому обліку в якому ви перебуваєте.

Всі інші повістки, виписані ким попало де попало, можете ігнорувати, оскільки обов'язок громадянина прибути до військкомату виникає, згідно закону, тільки в описаному вище випадку і тільки в військкомат за місцем вашого проживання (місцем вашого військового обліку).

Усі повістки, які роздають де-попадя, містять не підпис керівника військкомату, а факсиміле цього підпису. Можливо, вас спонукають до хабаря (якщо хочете служити — до хабаря, щоб узяли, якщо не хочете служити — до хабаря, щоб не взяли).

Отже, факсиміле стоїть з метою, щоб (у разі необхідності) корумпований керівник військкомату міг відмазатись від відповідальності — «це не я підписував, уперше бачу». Відтак дзеркально і ви маєте право поставити під сумнів, що це факсиміле справді належить керівнику військкомату, а не невідомим вам шахраям.

Частина третя статті 207 Цивільного кодексу України визначає статус факсиміле і передбачає, що воно може використовуватись лише у випадках, встановлених законом, або за письмовою згодою сторін. Законодавство про мобілізацію і військовий облік не передбачає випадків, коли б керівникам військкоматів дозволялося би використовувати факсиміле. І письмової згоди на це ви не надавали. Отже, факсиміле в повістці незаконне. Повістка з факсиміле замість підпису вважається не підписаною, отже, взагалі є чим завгодно, але не повісткою.

Захищати Україну — обов'язок кожного громадянина. Але не індульгенція шахраям і корупціонерам за їхню протиправну поведінку. Коли люди це зрозуміють і за кожну шахрайсько-корупційну повістку будуть притягати злочинців до відповідальності — це, на мою думку, буде правильно.

А щодо відповідальності людини за неявку — так, за це передбачено штраф, але слід розуміти, що йдеться лише про повістку, виписану й особисто підписану керівником військкомату за вашим місцем проживання. За весь інший мотлох відповідальності у законі не існує.

Нагадаємо також, що «крига скресла»: Президент дав відповідь на петицію про заборону виїзду чоловіків з України.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання12 хвилин тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитаннягодина тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання2 години тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання2 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання3 години тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання5 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання6 годин тому