Варитимуть леквар, куштуватимуть слив'янку: на Закарпатті пройде фестиваль сливи

1 хв на прочитання06 Серпня 2021, 16:45

Зі ста кілограмів слив звариться близько 50 літрів густого леквару.

У берегівському селі Геча 28 серпня відбудеться фестиваль сливового леквару. Як повідомляють Карпати.інфо,   леквар — традиційне закарпатське сливове повидло, що вариться за спеціальною технологією, на відкритому вогні у великому казані.

Варіння леквару — це приємна метушня великої родини, це особливий запах і особливий смак. А ще, звісно ж, незабутні враження та довгі спогади.

Леквар, лекварь — традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто-густо ще потім ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. Це слово іноді використовується в значенні невідомої й дуже небезпечної місцини, де час від часу всі пропадають. Коли довго когось немає, кажуть: "Упав у леквар".

Процес триває до 9 годин, а подекуди й добу. Як правило, цукру в традиційний леквар не додають, а після довгого виварювання він виходить густим і ароматним. Зі ста кілограмів слив звариться близько 50 літрів густого леквару.

У програмі свята також конкурси на найкращу угорську страву, футбол, концерти й танці до ранку.

До слова, у Мінагрополітики розповіли, яким буде врожай у 2021 році та ціни на продукти харчування. 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: