Догори
Дати відгук

У Мінагрополітики розповіли, яким буде врожай у 2021 році та ціни на продукти харчування

Негода не вплине на кількісні показники врожаю.

2 хв на прочитання02 Серпня 2021, 17:12
Фото:
Агро - 24 Канал Фото: Агро - 24 Канал
Поділитись:

Цьогорічна пізня весна та дощі влітку вплинули на терміни збирання врожаю — цього року вони відклалися два тижні. Проте ці фактори суттєво не вплинуть кількісні показники урожаю. Про це ефірі Сніданку з 1+1 розповів міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко. 

«Так, справді, надмірні опади призвели до того, що збирання врожаю відклалося на два тижні. З одного боку через дощі важче, особливо у південних регіонах, збирати ранню групу зернових — ячмінь, пшеницю. А от на фазу вегетації кукурудзи та для соняшнику, які зараз на етапі запилення, дощі навпаки є ідеальною умовою з точки зору отримання вологи, яка дасть змогу сформувати повноцінний врожай. Тому, якщо говорити загалом щодо кількості опадів за цей календарний рік, то цього більш ніж достатньо для нормального прогнозованого для країни врожаю на рівні за 70 млн тонн», — сказав міністр.

Що стосується цін, то в Міністерстві аграрної політики цього року очікують на їхню стабілізацію, говорить Роман Лещенко. Проте зазначає і про фактор, який може цьому заважати — це націнка від торговельних мереж, яку восени хочуть урегулювати на законодавчому рівні.

«Ціни не просто не будуть зростати — вони збалансуються, оскільки минулий рік був дуже складний. Росли ціни на олію та на цукор. А цього року вони збалансуються, а також і на хлібобулочні вироби. Ціна зменшиться, але є одна базова річ, яку Міністерство вже у вересні буде рухати у парламенті. Йдеться про закон про внутрішню торгівлю. Нам треба навести порядок з торговельними мережами, які зловживають своїм монопольним становищем і роблять велику націнку. І ми доходимо до абсурду, коли ціна на українську олію у Польщі нижча, ніж у нас», — наголосив міністр.

Він додав, що ціни на сільськогосподарські продукти вже у жовтні-листопаді знизиться не менше, ніж на 10 %. 

Нагадаємо п’ять літніх лайфхаків для вашої грядки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро